Implementeer geïntegreerde gewasbescherming, kom met een samenhangend pakket om CO2-emissies terug te dringen, richt een transitiefonds op en stimuleer gezonde voeding. Daarnaast zijn goede arbeidsvoorwaarden, innovatieve veredelingstechnieken en transparantie in de keten cruciaal voor een toekomstbestendige tuinbouw. Dat is de uitkomst van de Europese strategische dialoog over de toekomst van de landbouw.
Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, verwelkomt dit Europese landbouwakkoord: "Deze aanbevelingen aan de Europese Commissie sluiten precies aan op onze ambities voor een verantwoorde glastuinbouw. Het rapport biedt dan ook nieuwe aanknopingspunten voor gesprekken met Brussel om onze doelen te verzilveren."
Randvoorwaarden voor transitie
Ruim zeven maanden werd er gewerkt aan dit rapport op initiatief van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Via koepelorganisatie COPA-COGECA was Glastuinbouw Nederland nauw betrokken bij deze onderhandelingen. Doel was om tot een gezamenlijke toekomstvisie op de Europese land- en tuinbouw te komen. "Deze dialoog vormt daarmee een trendbreuk met de vorige Commissie," zo constateert Bom-Lemstra. "De Green Deal legde vooral van bovenaf onrealistische vergroeningsmaatregelen op, zonder dat naar de haalbaarheid en gevolgen ervan werd gekeken. Hoewel die doelen blijven staan, verschuift de focus met dit akkoord nadrukkelijk naar het scheppen van de juiste randvoorwaarden om deze transitie te kunnen maken."
Strategisch belang behouden met verduurzaming
Zowel voor de Europese voedselsoevereiniteit als ook voor de geopolitieke positie van de EU is een sterke land- en tuinbouwsector op ons continent vitaal, zo opent het dikke rapport. Juist daarom is het broodnodig om te vergroenen. Bom-Lemstra deelt het belang van die transitie: "De glastuinbouw ziet verduurzaming al decennia als troef om ook in de toekomst van strategische waarde te blijven. Het samenhangende pakket onder het energieconvenant en onze inzet op IPM zijn daar goede voorbeelden van. "Glastuinbouw Nederland ziet de uitkomst van de strategische dialoog daarom als kans om de transitie naar een circulaire glastuinbouw te versnellen. "Het voorgestelde transitiefonds aangevuld met gunstige leningen voor duurzame investeringen kunnen telers al op korte termijn helpen om innovaties te financieren die leiden tot efficiëntere teelten en minder emissies. Dat brengt niet alleen de Green Deal dichterbij, maar versterkt ook het strategische belang van de Nederlandse glastuinbouw," vervolgt Bom-Lemstra.
Europese Commissie aan zet
De strategische dialoog is een akkoord tussen 29 partijen uit de Europese voedselketen. Het rapport leidt daarom niet direct tot nieuwe EU-wetgeving of aanpassing van bestaande regels. Daarvoor moet de Europese Commissie eerst met concrete voorstellen komen, die vervolgens moeten worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten. Harde afspraken over nieuwe veredelingstechnieken als CRISPR-Cas, het krimpende middelenpakket of CO2-recycling zoals CCU biedt het akkoord nog niet.
Glastuinbouw Nederland roept de nieuwe Eurocommissaris van Landbouw dan ook op dit rapport zo snel mogelijk uit te werken. De voorzitter: "Het rapport stelt bestaande milieu- en klimaatwetgeving terecht niet ter discussie, maar vindt wel dat er naar de uitvoering moet worden gekeken. Een belangrijk onderdeel daarvan is het versnellen van de toegang tot alternatieven – of het nu gaat om energie, gewasbescherming of robotisering. De Commissie moet voor een goed gevulde gereedschapskist zorgen, zodat telers op verantwoorde wijze de Green Deal kunnen verwezenlijken." De komende maanden zal Von der Leyen zelf haar nieuwe landbouwvisie vormgeven. Met COPA-COGECA zal Glastuinbouw Nederland zich ervoor blijven inzetten dat de aanbevelingen van deze dialoog worden ingezet in werkbaar en stimulerend beleid.
Bron: Glastuinbouw Nederland