Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische boeren demonstreren tegen soms deprimerende spelregels

Met een ludieke actie op het Brusselse Martelaarsplein demonstreerden Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor agravrouwen de soms moeilijke weg op het ganzenbord van de boerenstiel. De onderhandelaars voor een Vlaamse regering werd opgeroepen om oplossingen te zoeken die ervoor zorgen dat Vlaamse land- en tuinbouwers weer stappen vooruit kunnen zetten.

"Wat een deprimerend spel", verzuchtte een van de deelnemers aan het reuzenganzenbord. Ondanks het beperkte aantal vakjes was het best wel moeilijk om de finish te bereiken. Jo Brouns (cd&v), Sammy Mahdi (cd&v) en Ben Weyts (N-VA) speelden het spel mee samen met een aantal boeren en werden net zoals hen geconfronteerd met enkele tegenslagen. "Gebrek aan emissiereducerende technieken: omschakelen naar bio niet mogelijk. Ga terug naar vakje 1.' 'Onbetrouwbaar beleid, dus kinderen nemen het bedrijf niet over. Helaas, ga terug naar de start.' 'Vruchtbare grond verkocht aan natuurvereniging: groeien niet mogelijk. Ga 1 vakje terug.' En een enkele keer 'Je hebt hard gewerkt. Ga 3 vakjes vooruit.'



Altijd terug naar af
Een ludiek spel dat de deelnemers goedlachs opnamen, ook al werden er aan de meet geen prijzen uitgereikt. "Maar voor landbouwers zijn de obstakels op hun traject geen spel maar een dagelijkse realiteit", kaderde Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens. "Boeren blijven maar al te vaak ter plaatse trappelen of moeten op hun stappen terugkeren." Vleesveehouder en akkerbouwer Joris Claeys uit Lennik (Vlaams-Brabant) kon dit uit de praktijk bevestigen. "Je geraakt soms echt niet vooruit, het is altijd terug naar af." Zelf verloor hij al deel van zijn areaal aan natuurdoelstellingen. "Je moet dan hopen dat het maar om een beperkt deel van je areaal gaat, want als het te groot is, is het gedaan met het bedrijf. De ligging van je bedrijf is daarin heel bepalend."

Realistisch kader
Zelf hoopt Joris dat de onderhandelaars voor een volgende Vlaamse regering werk maken van een realistischer stikstofkader. "Wat we nu hebben is een voornamelijk theoretisch model. Je krijgt een stempel van de computer, maar hoe die computer het berekent en of het wel juist is, weet je niet. Zeker voor personen die bezig zijn met het verlengen of verkrijgen van een vergunning komt dit nog veel harder aan."

Prioriteiten
Lode Ceyssens kent de verzuchtingen van Joris en andere land- en tuinbouwers maar al te goed. Hij vatte hun prioriteiten nog graag eens samen voor de Vlaamse onderhandelaars. "Zorg voor een stikstofemissiemodel dat land- en tuinbouwers dezelfde ontwikkelingskansen geeft als andere sectoren. Creƫer een rechtszeker vergunningskader met landbouwgrond die beschermd wordt voor voedselproductie. En vermijd administratieve regeldruk en kalenderlandbouw."

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: