Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in 2023

20 van de 32 Nederlandse aardwarmte-installaties operationeel

Het jaarverslag 'Delfstoffen en aardwarmte in Nederland' rapporteert over de activiteiten en resultaten van de opsporing en winning van koolwaterstoffen, steenzout en aardwarmte in Nederland. Daarnaast wordt de status en toekomst van de ondergrondse opslag van stoffen voor tijdelijke opslag (aardgas, aardolie en stikstof) en permanente opslag (zout water en CO2) behandeld. Daarmee worden alle opsporings-, winnings- en opslagactiviteiten in Nederland op land en het Nederlandse deel op zee, die onder de Mijnbouwwet vallen, gezamenlijk gerapporteerd.

20 van de 32 putten operationeel
Voor aardwarmte blijft nog altijd gelden dat het vrijwel uitsluitend om projecten voor de glastuinbouw gaat, ondanks de geluiden en de wens aardwarmte ook voor de gebouwde omgeving in te zetten. Van de 32 in het rapport genoemde projecten richten er zich 28 op glastuinbouw, 2 ook de bebouwde omgeving en 2 uitsluitend op de gebouwde omgeving.

Van de 32 installaties waren er in 2023 20 operationeel. Van de 12 niet-operationele installaties zijn 4 installaties ingesloten en zitten 6 installaties in de opstartfase. De resterende 2 niet-operationele aardwarmteproductie-installaties zijn in de loop van 2018 stilgelegd uit vrees voor aardbevingsrisico.

Indexfoto: Aardwarmte Maasdijk wordt operationeel, maar was dat in 2023 nog niet.