Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dreigende supertyfoon Yagi beïnvloedt tweede dag Asia Fruit Logistica

Supertyphoon Yagi nadert de stad Hong Kong en als gevolg daarvan werden de openingstijden van de tweede dag van Asia Fruit Logistica aangepast. De deuren gingen een uur eerder open om exposanten en bezoekers meer tijd te geven om elkaar te ontmoeten, omdat het onzeker was hoe de dag en de rest van de week zouden verlopen. Ironisch genoeg werd Hong Kong tijdens Asia Fruit Logistica's 2023-evenement getroffen door de zwaarste regenbui in 150 jaar, waardoor het evenement zijn deuren niet kon openen op dag drie.

Als gevolg van de naderende storm begon de tweede dag van de beurs met veel onzekerheid. Naarmate de dag vorderde werd echter duidelijk dat de storm vroeg in de avond zou toeslaan. Om de veiligheid van bewoners en eigendommen te beschermen, zullen de autoriteiten vandaag om 18.20 uur lokale tijd het signaal nr. 8 afgeven - een van de hoogste waarschuwingen. Veel exposanten en bezoekers verlieten de beursvloer vroeg om zichzelf genoeg tijd te geven om terug te zijn in het hotel voordat het ergste van de storm losbarst. Exposanten maken zich zorgen over een herhaling van vorig jaar, maar hopen tegelijkertijd dat de tyfoon in de loop van de avond/nacht zal passeren zonder al te veel schade aan te richten. Op het moment van schrijven is het nog onbekend of de beurs vrijdag opengaat.


Veel exposanten hebben de beursvloer vroegtijdig verlaten.

Azië is een belangrijke markt voor veel continenten
Chinese exposanten merkten een hogere bezoekersopkomst op in vergelijking met eerdere AFL-edities. Het aantal bezoekers overtrof zelfs de verwachtingen en in sommige gevallen hadden exposanten te kampen met een tekort aan tafels en stoelen bij hun stands om vergaderingen met klanten te houden. De recente daling van de verzendkosten heeft de import- en exporthandel gestimuleerd en importeurs hebben goede hoop voor het komende seizoen op het zuidelijk halfrond. Ondanks de drukte uitten exposanten ook hun bezorgdheid over een mogelijke afgelasting van de beurs vanwege de naderende tyfoon.


Chinese stands zagen veel bezoekers.

Asia Fruit Logistica is een belangrijk evenement voor Latijns-Amerika. Chili stuurt ongeveer 90 procent van zijn kersen naar China en met een recordoogst die voor het komende seizoen wordt verwacht, is netwerken met (potentiële) klanten van onschatbare waarde. Chileense kersen zijn populair om cadeau te geven voor Chinees Nieuwjaar en Chinese consumenten zijn bereid om een goede prijs te betalen voor fruit van hoge kwaliteit.


Lenoardo Marchant, Gianluca Bartolini en Sofia Jeanneret zijn exporteurs van kersen, druiven, citrus, avocado's en blauwe bessen uit Chili.

Azië is ook een belangrijke markt voor Australië en Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeelandse telers van kersen en appels zijn optimistisch over een beter seizoen nadat een cycloon en nat weer voor een paar moeilijke jaren zorgden. Australische telers van groenten hebben een goed winterseizoen achter de rug met op de meeste plaatsen ideale groeiomstandigheden. Fruitexporteurs kijken weer naar China nu de betrekkingen tussen de twee landen blijven verbeteren. Naast China zal Australië ook blijven groeien op hun markten in Zuidoost-Azië.

In het Europese deel van de beurs zeiden veel Franse telers van appelen en peren dat ze blij zijn met de vraag naar hun fruit in heel Azië, met India en China als uitschieters. In het Belgische paviljoen was veel fruit te zien en bezoekers konden er proeven. Het Zuid-Afrikaanse paviljoen zat vol met bezoekers omdat veel exporteurs er kopers uit Azië ontmoetten. Sommigen evalueerden en sloten het citrusseizoen af, terwijl anderen programma's bespraken voor het komende druivenseizoen. Exposanten uit Noord-Amerika meldden ook dat het voor hen een succesvol evenement was.


Bard Valley Natural Delights (links) en World Fresh Exports (rechts) zijn aanwezig uit respectievelijk de VS en Canada. In totaal werden de twee landen vertegenwoordigd door ongeveer 40 bedrijven.


Een druk Zuid-Afrikaans paviljoen

Er zal een update komen als er meer nieuws over supertyphoon Yagi bekend wordt.

Publicatiedatum: