Op 27 augustus hebben drie telers hun stem laten horen in de gemeenteraad van Horst aan de Maas. In de gemeente wordt gesproken over herbegrenzing van glastuinbouwgebieden.
Litjens Kwekerijen, Aleards Allegro en de Peelkroon hebben ingesproken tijdens de thema-avond van de gemeenteraad van Horst aan de Maas over dit onderwerp. Marc Litjens voerde het woord. Hij legde uit dat de telers inkrimping van glastuinbouwgebieden ondersteunen daar waar andere functies beter passen, maar benadrukte dat de telers wel ontwikkelruimte nodig hebben om 'up-to-date' te blijven.
Gebieden verdwijnen
Het huidige bestemmingsplan biedt volgens de telers onvoldoende ontwikkelruimte. Sterker nog, complete gebieden lijken te gaan verdwijnen, zo uitte de teler namens zijn collega's zijn zorgen. Het gaat dan om de glastuinbouwgebieden Veld-Oostenrijk, Melderslo en Reindonk.
Op Facebook besteedt Kwekerij Litjens ook aandacht voor het inspreekmoment. Daar schrijven de telers: "Als lokaal gevestigde tuinbouwondernemers produceren we vers, gezond, lekker en veilig voedsel en hebben Horst aan de Maas naast gezondheid veel te bieden op het gebied van water, landschap, omgeving, energie en welvaart. Een toekomstbestendige glastuinbouw geeft bovendien perspectief aan het cluster van bedrijven in de toelevering, keten en afzet waarvan ook vele in Horst aan de Maas en omgeving gevestigd zijn."
De telers roepen leden van de raad en het college van burgemeesters en wethouders op om kennis te komen maken met de glastuinbouwbedrijven en met hen in gesprek te gaan om te kijken wat glastuinbouw Horst te bieden heeft.
Aardbei en sla de kas in schept ruimte
Op dezelfde avond sprak ook Fons Kersten, bestuurslid van de LLTB in. Ook hij wijst op het gebrek aan ontwikkelruimte, en noemt daarbij ook groeigebied Californiƫ dat vol is nadat ook de laatste kavels verkocht zijn. Bovendien voegt het bestuurslid een ander argument toe aan de discussie: met lokaal intensiveren ontstaat elders ruimte om te extensiveren. Hij legt het als volgt uit:
"Er is ruimte nodig voor nieuwe teelten onder glas. De overheid vraagt veel van ondernemers op het gebied van waterkwaliteit en -kwantiteit, bodemverbetering, biodiversiteit, natuur en landschap maar ook op thema's als arbeid en energie. Ondernemers willen en kunnen daarop inspelen. Een voorbeeld zijn de aardbeien die in het verleden in de vollegrond werden geteeld en nu bijna allemaal binnen worden geteeld waarbij de emissie naar bodem, water en lucht nihil is. We zien deze ontwikkeling nu ook ontstaan bij de opkweek van aardbei-planten en bij de teelt van sla. Deze teelten zullen de komende jaren, meer en meer uit de vollegrond verdwijnen en in de kas geteeld gaan worden. EĆ©n hectare sla in de kas vervangt 10 ha sla in de grond. Dat betekent dat er ruimte vrijkomt in het buitengebied, met andere woorden door lokaal te intensiveren ontstaat elders ruimte om te extensiveren."