Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Broedplaats voor innovatie in de tuinbouw opent officieel

In september opent PROOF officieel de deuren in Honselersdijk. Drie partijen onder één dak vormen daar de broedplaats voor innovatie in de tuinbouw. Het is een plek waar veredeling, plantkunde en mechanische technologie elkaar kunnen vinden, aanvullen en versterken om innovatieve oplossingen laagdrempelig in de praktijk te brengen.

Drie afzonderlijke organisaties onder één dak, omdat elke partner zich in de basis bezighoudt met de eigen activiteit. Dat daardoor co-innovatie ontstaat, is een realistische spin-off. Met trots laten Luke van Adrichem (Metazet), Paul van Dijck (Harmoniz Nederland) en Pim van Adrichem (HortiTech) de nieuwe locatie zien.

"We waren alle drie op zoek naar een geschikte plek met de juiste faciliteiten. Dat voelde als zoeken naar een naald in een hooiberg. Het is daarom nog mooier dat we aan de Gantellaan in Honselersdijk hebben gevonden wat we zochten", aldus Luke van Adrichem van Metazet.

"We hebben onze schouders eronder gezet en de locatie helemaal perfect gemaakt. De kas is een realistische omgeving waar we proeven kunnen doen en de energievoorziening sluit op dit moment aan bij de behoefte. Door de goede poothoogte van bijna 6 meter simuleren we de teeltomgeving van onze kwekers. En dat hebben we opgedeeld in heel kleine of iets grotere afdelingen om te kunnen doortesten", vult Pim van Adrichem van HortiTech aan.


Luke van Adrichem (Metazet), Paul van Dijck (Harmoniz NL) en Pim van Adrichem (HortiTech). Bekijk hier een fotoverslag van de officiële opening op 5 september.

Samenwerking als spin-off
Dat de drie bedrijven elkaar ook goed kunnen vinden in gezamenlijke ontwikkeling werd al snel duidelijk. Paul van Dijck van Harmoniz NL licht het optimale klimaat voor die spin-off toe. "De indeling van de kas is strikt gescheiden. De helft gebruikt Harmoniz NL in meerdere afdelingen voor veredeling en demonstratie. We hebben mede daardoor steeds meer focus op hightech tuinbouw. De andere helft is ingericht op de samenwerking tussen Metazet en HortiTech. Daarnaast versterken we elkaar op specifieke onderdelen. Dat houdt in dat we ideeën in vertrouwen aan elkaar kunnen toetsen, met elkaar kunnen meedenken en dat we met elkaar kúnnen samenwerken."

Creativiteit en reactiesnelheid
Luke vult aan: "Je kunt alleen voorop blijven lopen met onderscheidend vermogen, anders nemen anderen het van je over. En dat vraagt een creatieve denkwijze. Die uitlaatklep voor innovatieve creativiteit is te vinden onder de vlag van PROOF. Het voelt als een speeltuin en uitlaatklep voor ieders innovatie- en ontwikkeldrang. Als een vraag vanuit de markt ontstaat, begint het direct te borrelen met ideeën. Die open innovatie pakken we op in de vertrouwelijke omgeving van PROOF en daar betrekken we bewust niet iedereen bij."

Dat het niet de bedoeling is dat iedereen bij de nieuwe innovatiebroedplaats de deur plat loopt, zie je terug in de verschillende ontwikkelingen. Bijvoorbeeld in het veredelen van tomatenrassen waar de consument naar verlangt in het schap en die de sector nóg duurzaam beter maken. Ook zie je het in de technische toepassingen die onder één dak kunnen worden bedacht, getest én bewezen. Bij PROOF wordt bruikbare verbetering en verandering voor de sector geboren. Technische knowhow heeft immers alleen waarde als je het kan ervaren, toetsen en bewijzen dicht bij en in de praktijk.

Broedplaats van de tuinbouw
In het nieuwe pand is het centrale plein het condensatiepunt waar ideeën en realiteit samen komen. Er wordt gespard met de klant en met de partners die waarde toevoegen in de innovatie. De krachtenbundeling van deze broedplaats zorgt ervoor dat er voorbij de horizon kan worden gedacht. "Wij kunnen op deze plek door onze kennis en ervaring verder kijken en met oplossingen komen die laagdrempelig, praktisch toepasbaar en succesvol zijn", stelt Pim.

Stip wordt een komma
Het vinden van een geschikte ontwikkellocatie stond voor HortiTech, Harmoniz NL en Metazet als een stip aan de horizon. Die stip is met de opening van PROOF een komma geworden en van daaruit wordt met proeven bewezen waar de tuinbouwsector toe in staat is. De partners verwachten op termijn de goede balans te hebben met elkaar en de marktverwachting waar te maken. Er zijn dan ook gezamenlijke ontwikkel- en innovatietrajecten afgerond en er zijn producten klaar voor de markt om de tuinbouw merkbare stappen laten zetten. En dat gaan ze meetbaar maken om te bewijzen met PROOF.

Bekijk hier een fotoverslag van de officiële opening op 5 september.

Voor meer informatie:
Harmoniz
www.harmonizseed.com




Metazet
www.metazet.com



HortiTech
www.horti-tech.com


Publicatiedatum: