Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elektriciteit voor tuinders NEXTgarden

Provincie wijst op zonneladder en is tegen groot zonneveld

Er zijn plannen om een zonneveld in Bemmel te realiseren. De glastuinbouw in het gebied NEXTgarden kan dan de elektriciteit gaan gebruiken. Het zonneveld dat naast een al bestaand zonnepark moet komen te liggen zal niet verbonden zijn met het grote elektriciteitsnet, maar aangesloten zijn op het energiesysteem van de tuinders van Lingezegen Energy op NEXTgarden. De provincie Gelderland is echter tegen, zo blijkt uit een recent gepubliceerd raadsvoorstel.

Volgens de Gedeputeerde Staten van Gelderland voldoet het plan niet aan de zonneladder. Dat is een door de overheid opgestelde voorkeursvolgorde. De zonneladder moet voorkomen dat zonnepanelen op landbouw- en natuurgrond komen als dat niet nodig is.

Het gemeentebestuur van de gemeente Lingewaard is het niet met die uitleg eens. Het gemeentebestuur stelt voor een omgevingsvergunning te verlenen voor het project van 6 hectare, waarvan 4 hectare zonnepanelen.

Als de gemeenteraad besluit het gemeentebestuur te volgen en een positief bindend advies voor het plan, wordt het voorgenomen besluit tot verlening van de omgevingsvergunning toegezonden aan de Gedeputeerde Staten voor de instemming. Als zij tegen stemmen, kan de initiatiefnemer van het project bezwaar maken.