Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

1 miljoen kruiden en bladgroenten uit nieuw Nederlands kasconcept

De Nederlandse agritech startup SemperVere bereikt deze week een mijlpaal: de productie van 1 miljoen kruiden en bladgroenten per week. Dit resultaat bewijst volgens Thomas Baars, mede-oprichter en CEO, het potentieel van de innovatieve circulaire indoor kassen van het bedrijf.

"Wij bouwden een leegstaande kas van 2,5 hectare om tot een gesloten en volledig gecontroleerde teeltlocatie. Hier produceren we nu meer dan 1 miljoen plantjes per week, zoals basilicum, bieslook en gemengde babyleaf salade."


Thijs Maathuis (CTO) en Thomas Baars (CEO)

Terwijl traditionele telers in binnen- en buitenland worstelen met almaar stijgende kosten, regelgeving en klimaatextremen, biedt de aanpak van SemperVere een antwoord op de vele uitdagingen binnen het huidige, volgens de startup 'onhoudbare voedselsysteem'. Thomas Baars zegt dat het bedrijf een grote stap richting duurzame en lokale voedselproductie heeft gezet.

"Een gemiddelde maaltijd legt gemiddeld 30.000 kilometer af voor het op ons bord beland. Met onze unieke aanpak kunnen we Nederlandse groenten en kruiden volledig energie- en CO2-neutraal produceren, zonder het gebruik van pesticiden en met het hele jaar door stabiele volumes aan een hoogwaardige kwaliteit. Dit helpt bijvoorbeeld om de CO2-uitstoot te verminderen, maar ook om voedselverspilling en transportemissies flink te verlagen terwijl we leveringszekerheid garanderen."

Drie keer hogere opbrengst
SemperVere richt zich momenteel vooral op verse kruiden en babyleaf sla, gewassen die normaal gesproken voornamelijk worden geïmporteerd uit Zuid-Europese of Afrikaanse landen. Wat SemperVere uniek maakt, is de slimme combinatie van technologie en duurzaamheid, legt Thomas uit. "Onze kassen zorgen voor een tot wel drie keer hogere opbrengst per vierkante meter vergeleken met een reguliere kas. De bladgroenten en kruiden blijven langer vers en behouden hun voedingswaarde beter. De lange termijn samenwerkingen met grote retail- en food service kanalen zorgen voor stabiele productie en marktconforme prijzen."

Uitbreiding en toekomstplannen
Uiteindelijk willen SemperVere meerdere farms bouwen in eigen beheer en het concept onder licentie aanbieden aan kassenbouwers en telers, die op zoek zijn naar een slimme manier om klimaatbestendig - lees: zonder invloeden van extremer wordend weer - in onze voedselvoorziening te kunnen voorzien. "Daarnaast zal de opbrengst per kilogram worden verhoogd door verdere optimalisatie en automatisering van de datagedreven teelt- en verwerkingsprocessen, wat ook nog eens leidt tot een lagere kostprijs en een verdere stap richting verduurzaming en lagere afhankelijkheid van arbeid binnen de voedselproductie."

Crowdfunding
In 2023 werd via Duurzaaminvesteren.nl al 2 miljjoen opgehaald voor het operationeel krijgen van de eerste Circulaire Indoor Kas. Daarnaast heeft LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg, afgelopen zomer geïnvesteerd in de verdere internationale groei van het bedrijf en ontwikkeling van het team vanuit haar Participatiefonds. LIOF was direct enthousiast om te investeren in deze startup op Limburgse bodem. Om een verdere uitbreiding met 5000m2 te realiseren heeft SemperVere een nieuwe crowdfundingcampagne gelanceerd op hetzelfde platform. Hiermee verdubbelt de productiecapaciteit naar 2 miljoen kruiden en bladgroenten per week.

Kansen voor investeerders
"Met onze crowdinvesting campagne via DuurzaamInvesteren.nl nodigen we zowel particuliere als professionele investeerders uit om hun geld duurzaam aan het werk te zetten voor een betere wereld, terwijl ze mee profiteren van onze groei", aldus Thomas. Geïnteresseerden kunnen zich nog inschrijven voor de campagne via https://www.duurzaaminvesteren.nl/sempervere.

Voor meer informatie:
SemperVere
Thomas Baars
[email protected]
www.sempervere.com