Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaans frambozenseizoen van start

Het seizoen van de Marokkaanse frambozen gaat van start. De eerste oogsten vinden plaats en de eerste zendingen zijn al vertrokken. Volgens Amine Bennani, voorzitter van de Marokkaanse vereniging van zachtfruittelers, is de sector stabieler geworden ondanks de steeds moeilijker wordende teeltomstandigheden.

Een teken van de stabiliteit van de Marokkaanse frambozensector is dat het areaal de drempel van de beschikbare vraag heeft bereikt. Bennani: "Het areaal is de afgelopen vijf jaar exponentieel toegenomen en is de afgelopen twee seizoenen op het niveau van 4.200-4.500 ha gebleven, verdeeld over de regio's Loukkos en Souss Massa. Dit areaal is dit jaar niet veel groter geworden en we hebben een plafond bereikt dat net genoeg volume biedt om in de marktbehoeften te voorzien."

Qua volume komt dit volgens Bennani neer op 50.000 tot 60.000 ton verse frambozen en 10.000 tot 12.000 ton diepgevroren frambozen per jaar. Dit tonnage komt overeen met de export van vorig seizoen en voor het komende seizoen worden dezelfde vooruitzichten verwacht. De teelt wordt gedomineerd door drie variƫteiten van Amerikaanse en Europese oorsprong.

Storm
De frambozensector was het eerste slachtoffer van de storm Bernard, die vorig seizoen de Atlantische kust van Marokko trof, omdat deze samenviel met het hoogtepunt van de oogst. Dit seizoen zijn de weersomstandigheden volgens Bennani aanzienlijk verbeterd. De fytosanitaire situatie wordt echter steeds moeilijker. "We hebben te maken met waterstress en opwarming van de aarde, die plagen in de hand werken en de behandelingskosten aanzienlijk verhogen. Bovendien worden steeds meer fytofarmaceutische producten verboden, waardoor de teeltkosten stijgen. We hebben het over een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van de kosten van teeltbedrijven ten opzichte van het vorige seizoen."

Wat de vraag betreft, wordt hetzelfde beeld als vorig seizoen verwacht. "Frambozen zijn een zeer bederfelijk product. We zijn beperkt tot nabijgelegen markten, dus Europa zal de belangrijkste markt voor Marokkaanse frambozen blijven, met alle volumes die naar het VK, Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen gaan. We zijn onderhandelingen begonnen om de markten in de Golf en Rusland te ontwikkelen met verzending per vliegtuig, en de zakelijke mogelijkheden zijn veelbelovend."

De eerste zendingen frambozen uit Agadir (Souss Massa) zijn al vertrokken naar Europa, terwijl het seizoen in Larache (Loukkos) volgende week begint en zal lopen tot mei-juni 2025.

Voor meer informatie:
Amine Bennani
Moroccan Association of Soft Fruit Growers
Tel: +212661243424
[email protected]

Publicatiedatum: