Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers roeren zich rond woningbouwplan in glastuinbouwgebied

Er zijn plannen om in delen van het glastuinbouw De Kwakel-Kudelstaart woningbouw te realiseren. Een groep tuinbouwbedrijven, met daarin ondernemers die op een enkele uitzondering na de gepensioneerde leeftijd hebben bereikt, heeft besloten een hoek van 18-25 hectare aan te bieden. De huidige bestemming is tuinbouw en de verkoopinspanningen zijn in principe ook gericht op tuinbouwondernemers.

Dit alles in samenspraak met Greenport Aalsmeer. Woordvoerder Hans de Vries, hij spreekt namens een groep tuinders, is dan ook verbaasd over een brief vanuit Greenport Aalsmeer waarin men protesteert tegen de plannen voor woningbouw.

Vanwege het overleg met Greenport Aalsmeer zijn de ondernemers verwonderd over de opstelling van Greenport Aalsmeer. "De opstelling van de Greenport is wat ons betreft niet van belang. Greenport behartigt de belangen van Greenport, niet die van de tuinbouwondernemers. De genoemde plannen staan misschien haaks op de ontwikkelingen die door Greenport voorzien zijn. Deze 'ontwikkelingen' bestaan echter uitsluitend in het hoofd van Greenport en missen elke connectie met de werkelijkheid. Die conclusie kunnen we wel trekken uit de belangstelling die er voor de kavel het afgelopen jaar is geweest."

Hans wijst erop dat verkoopinspanningen door de tuinders al meer dan een jaar duren. "Er zijn in deze periode geen tuinbouwbedrijven geweest die serieuze interesse toonden. Interesse is wel er bij projectontwikkelaars."

Algemeen belang glastuinbouw
Niet alle tuinders denken er zo over, zo blijkt uit een reactie van collega Gert Ubink. "Het klopt volgens mij dat de Greenport niet voor individuele belangen opkomt, maar juist voor het algemeen belang voor de glastuinbouw." De tuinder sluit zich niet bij de woorden van Hans aan.

De lokale partij FlorAalsmeer wil een deel van het gebied nu graag wil gebruiken voor woningbouw. Over het plan is nog geen besluit genomen.

Nieuwe Oogst publiceert ook over de kwestie, met extra uitleg vanuit de Greenport.