Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Havenbedrijf Antwerpen-Brugge en Havenbedrijf Rotterdam bezegelen samenwerking

Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, Havenbedrijf Rotterdam en het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer (GNB) hebben 2 september een overeenkomst getekend die hun samenwerking en uitwisseling van kennis en ervaringen verder bezegelt. Deze uitwisseling moet leiden tot een verdere verbetering op het gebied van veiligheid en vlotheid op vaarwegen en in havengebieden, wat vervolgens een positieve impact heeft op duurzaamheid en efficiëntie.

In het Schelde Coördinatiecentrum in Vlissingen zetten vertegenwoordigers van de drie partijen hun handtekening onder de nieuwe overeenkomst. Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, Havenbedrijf Rotterdam en het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer ​ zijn alle drie verantwoordelijk voor Vessel Traffic Service (VTS) en het beheer van het bijbehorende radarsysteem.

Dat systeem zorgt mede voor een snelle en veilige afhandeling van het scheepvaartverkeer en verzorgt op elk moment een actueel verkeersbeeld van de scheepvaart. VTS bestaat onder andere uit radartechnologie, marifonie, CCTV en AIS waarmee de operators in een verkeerscentrale de scheepvaart kunnen begeleiden.

Scheepvaartafwikkeling belangrijk bij verduurzaming
Radartechnologie is al meer dan 100 jaar oud, maar blijft verder ontwikkelen, net als de scheepvaart. We zien een intensivering van het scheepvaartverkeer, maar ook andere energiedragers en bunkeractiviteiten. Daarnaast is scheepvaartafwikkeling een actief onderdeel van verduurzaming.

Door middel van digitalisering ontstaan er ook meer mogelijkheden om de communicatie tussen schepen en wal te optimaliseren en sensorfusion toe te passen. Daarbij worden verschillende sensoren – waaronder radar, AIS, Lidar, meteo en camera's – gecombineerd om een beter, betrouwbaarder en completer beeld van het scheepvaartverkeer te creëren. ​

Vitale infrastructuur
Walradarsystemen worden gezien als vitale infrastructuur en moeten ​ een hoge beschikbaarheid ​ hebben. Om technologische mogelijkheden maximaal te benutten, willen de drie partijen hun krachten bundelen door kennis te delen en toekomstige ontwikkelingen te verkennen. Door deze gezamenlijke Non-Disclosure Agreement (NDA) op te stellen, kunnen de partijen vertrouwelijke informatie bespreken en delen.

Bron: Haven van Antwerpen-Brugge

Publicatiedatum: