Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder groenten uit Nederlandse kas door energiecrisis

Welke groenten telen we in kassen? Het zijn vooral tomaten, paprika's, komkommers en aubergines. In 2023 namen deze groenten samen in totaal 4,1 duizend hectare in beslag, becijferen de statistici van het CBS in antwoord in de serie 'Nederland in cijfers'.

Het grootste deel van het areaal (ruim 43 procent) werd gebruikt om tomaten te telen. Nog eens bijna 38 procent was voor de teelt van paprika's. Daarna volgen komkommers en aubergines. De oppervlakte van deze vier glasgroenten was in 2023 ongeveer 373 hectare groter dan tien jaar eerder.

Na een piek in het areaal in 2021 is de laatste jaren een afname van de teeltoppervlakte van deze vier glasgroenten te zien. De energiecrisis wordt hiervoor als oorzaak aangewezen. Diezelfde crisis heeft ook de producties aangetast.

In 2023 was de opbrengst in de glastuinbouw voor groenten 1,63 miljoen ton, bijna evenveel als 10 jaar eerder. De opbrengst glasgroenten steeg tot 2020, daarna daalde die. In 2023 nam de opbrengst vergeleken met een jaar eerder met 2 procent af waardoor die uiteindelijk ongeveer gelijk was met 10 jaar eerder.

Dat er minder glasgroenten werden verbouwd heeft vooral te maken met de hoge energieprijzen, legt het CBS uit. Zo is een aantal tomatentelers overgestapt naar komkommers, mede omdat het telen van komkommers minder energie kost. Er werden in 2023 dus wel 7 procent meer komkommers geoogst dan een jaar eerder. Van aubergines, tomaten en paprika's daalden de opbrengsten het laatste jaar.

Bron: CBS

Publicatiedatum: