Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe Belgische fietsroutes verbinden burger met productie van zijn voedsel

De burger is steeds minder vertrouwd met de hedendaagse land- en tuinbouw. Hij heeft minder kennis over de oorsprong van voedsel, hoe een hedendaags landbouwbedrijf draait en wat er groeit en leeft op akkers en weides. Een fietstocht op het platteland biedt de mogelijkheid om de landbouwactiviteiten en -omgeving rechtstreeks te ervaren, of zelfs de landbouwer te ontmoeten. Inagro en Westtoer lanceerden elf nieuwe fietsroutes die dat bewerkstelligen.

Zo kom je op de route van Lo-Reninge naar Vleteren MaBerry tegen, teler van frambozen, bramen, rode en blauwe bessen. Tussen Middelkerke, Oostende en Gistel komen fietsers langs 't Groenselpoortje, gespecialiseerd in asperges, prei en diverse koolsoorten. Ook biologische zelfoogstboerderij De Grenshoeve is te bezoeken op de route van Zwevegem naar Sint-Denijs en Bellegem.



Verhaal van landbouw dichter bij de burger brengen
Adviseurs begeleidden de land- en tuinbouwbedrijven op de fietsroutes om hun verhaal actief te vertellen en burgers dichter bij hun voedselproductie te brengen. 57 educatieve bordjes langs de route en een quiz voor picknickers zorgen voor laagdrempelige interactie met de fietser. Diverse thema's komen erin aan bod: natuur en landschap, dieren, gewassen maar ook korte keten. De QR-codes leiden geïnteresseerden naar het uitgebreidere verhaal van de boerderij.

"Deel uitmaken van een toeristische fietslus geeft ons een goed gevoel. Onze passie voor verse, lokale groenten kunnen overbrengen aan fietsers maakt het plaatje voor ons bedrijf compleet. En we geloven in het concept, want we zijn zelf fervente fietsers en ontdekken graag lokale ondernemers tijdens een fietsrit", vertellen Filip Vandaele en Kaat Vandepitte trots. Hun tuinbouwbedrijf, 't Glazen Huis, ligt op de route van Passendale naar Langemark-Poelkapelle.

Ondernemerschap van land- en tuinbouwers versterken
De ontwikkeling van de fietsroutes kadert in het project "Fietsen naar Morgen", dat steun kreeg van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het project sluit aan bij de strategie "Reizen naar Morgen" van Toerisme Vlaanderen die streeft naar duurzaam toerisme en recreatie met meerwaarde voor zowel de bezoeker als de lokale inwoners. Via het project slaagden Inagro en Westtoer erin om het ondernemerschap op het platteland te versterken.

"Voor land- en tuinbouwers is het belangrijk om ingebed te zijn in de maatschappij. Door samen te werken, stimuleren ondernemers de economie, werkgelegenheid en toerisme op het platteland, wat de hele regio ten goede komt. Tegelijk mogen land- en tuinbouwers hun eigenheid accentueren. Landbouw en voedselproductie tastbaarder maken is een eerste belangrijke stap in landbouweducatie. Dit project heeft aangetoond dat de Provincie West-Vlaanderen en haar partners hen daarbij helpen", besluit gedeputeerde Bart Naeyaert.

Voor meer informatie:
Inagro
Tel: 051 27 32 00
[email protected]
www.inagro.be

Publicatiedatum: