Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Eerst teelt miniwatermeloenen perfectioneren, dan opschalen"

Solarenn, een Bretonse coöperatie met 30 leden, brengt sinds 2023 miniwatermeloenen op de markt. De huidige opbrengst van 15 à 20 ton zal de komende jaren nog verder worden opgeschaald. Technisch coördinator Gaëtan Beraud legt de voordelen van dit product uit voor zowel telers als consumenten.

Teeltmodel perfectioneren
Na veelbelovende proeven in 2022 begonnen Jean-Yves en Patrick Rauflet van Gaec de Livré vorig jaar met de commerciële teelt van miniwatermeloen. Het areaal beslaat 2.000 m². "De oogst in de kas begon in mei en het product zou tot half september in de schappen moeten liggen", legt Gaëtan Beraud uit.


De miniwatermeloenen van Solarenn liggen te koop in supermarkten in Bretagne en worden ook afgezet via groothandelaars in de regio Ile-de-France en Pays-de-la-Loire / © Solarenn

Hoewel er voor volgend jaar een uitbreiding van het areaal is gepland, is de prioriteit op dit moment het perfectioneren van het teeltmodel. "We geven er de voorkeur aan om de kwaliteit van het product en de opbrengst te optimaliseren voordat we de teelt uitbreiden", legt Gaëtan uit. "We plukken de watermeloenen als ze helemaal rijp zijn. Elke week worden testen uitgevoerd om ze op interne kwaliteit en optimale rijpheid te controleren."

Zoeter maar vooral praktischer
De miniwatermeloen heeft een meer uitgesproken smaak en aroma dan zijn grote broer, maar met een gewicht tussen 600 en 650 gram voor de kleinste en tot 1 kilo voor de grootste vrucht – vergeleken met een gemiddelde van 4 kilo voor een klassieke watermeloen – is het vooral vanwege het formaat dat hij zo populair is. "Met een minimale Brix-waarde van 8 graden is hij zeker zoeter. Daarnaast is hij knapperiger en consumenten waarderen de Franse origine, maar het is vooral het 'praktische' formaat dat het verschil maakt. Normaal gesproken verkopen supermarkten porties gesneden watermeloen voor de kleinere huishoudens, maar eigenlijk is de miniwatermeloen ideaal, omdat deze beter houdbaar is."

Waarom miniwatermeloenen?
Terwijl een aantal Franse telers mini-watermeloenen op de markt hebben gebracht die buiten worden geteeld, wilde Solarenn gebruik maken van bestaande kassen. "We waren op zoek naar een product dat in kassen kon worden geteeld, maar zonder extra investeringen voor de teler, en we hadden een aantal oude tomatenkassen die niet meer werden gebruikt. Er werden verschillende mogelijkheden besproken, waaronder deze", besluit Gaëtan.

Voor meer informatie:
Solarenn
[email protected]