Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Zo, dat is een duur uur!

Vanavond tussen 19 en 21 uur schiet de elektriciteitsprijs weer omhoog. Dat is standaard, maar een gemiddelde uurprijs van 340 euro per megawattuur tussen 20 en 21 uur is dat zeker niet. Het is de hoogste EPEX-uurprijs sinds december 2022, toen de prijs voor een uurtje steeg tot ruim 392 euro per megawattuur.

De gemiddelde dagprijs ligt dinsdag op 130 euro per megawattuur. Dat maakt het ook de duurste dag van heel 2024. De dagprijs ligt nog weer 15 euro hoger dan maandag, ook al een record.

De TTF-gasprijs is maandag voor komende winter gezakt en vanochtend tot onder de 40 euro gezakt.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 2 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

De daling van de gasprijs maandag geeft geen garanties. In een nieuwe update wijst men bij energiehandelsplatform Powerhouse erop dat geopolitieke spanningen en tegenvallers qua onderhoud in Noorwegen de prijs weer makkelijk omhoog kunnen doen schieten.

In de update wijst men er ook op dat in het tweede kwartaal van dit jaar EU-landen voor het eerst in bijna twee jaar meer aardgas uit Rusland geïmporteerd hebben dan uit de Verenigde Staten. Er kwam 12,7 miljard kubieke meter gas uit Rusland en 12,3 miljard uit de VS.

Nu.nl meldt dat zonne- en windparken steeds vaker uit staan. Nederland bulkt bij vlagen van de groene energie, en exporteren kan lang niet altijd, omdat ook daar de opwek van zon- en windenergie stijgt. In augustus 2024 stonden wind- en zonneparken voor 15 procent van de tijd uit, stipt Change.Inc aan.

In 2023 was het aandeel hernieuwbare energie 17,0 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Het CBS staat in een jaarrapport stil bij de ontwikkelingen in de verschillende vormen van hernieuwbare energie.

BNR wijst op dalende olieprijzen, en hierdoor dalende brandstofprijzen. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen in het overzicht van United Consumers zijn dinsdag gezakt tot 2,108 euro voor 1 liter Euro95 en 1,818 voor 1 liter diesel.

In Rotterdam is de aanleg van CO2-opslagproject Porthos gevierd. Op 2 september is de bouw begonnen. Porthos bouwt een infrastructuur om CO₂ te transporteren van de industrie in de haven van Rotterdam naar uitgeputte gasvelden onder de Noordzee. Porthos-klanten Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products zullen CO₂ leveren aan een open-access pijpleiding die door het Rotterdamse havengebied loopt.

De CO₂ wordt via een offshorepijpleiding getransporteerd naar een bestaand platform in de Noordzee dat ongeveer 20 kilometer van de kust ligt. Vanaf dit platform wordt de CO₂ naar uitgeputte gasvelden gepompt. Deze bevinden zich in een afgesloten ruimte van poreus zandsteen op meer dan 3 kilometer onder de zeebodem. Porthos is door de Europese Unie erkend als een Project of Common Interest en heeft 102 miljoen euro toegekend gekregen uit de Connecting Europe Facility.

De bouw van de offshore leiding en de werkzaamheden aan het platform beginnen in 2025. De verwachting is dat Porthos in 2026 in werking treedt.