Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe optie voor opwaarderen tomatenbladeren

Tomaten worden wereldwijd geteeld met een jaarlijkse productie van 180 miljoen ton. Dit leidt tot ongeveer 120 miljoen ton tomatenbladeren als bijproduct. Momenteel worden deze bladeren meestal weggegooid, wat resulteert in een aanzienlijk verlies van waardevolle componenten zoals eiwitten. Een proefschrift van dr. Y (Yafei) Yu van Wageningen University onderzocht de haalbaarheid om eiwitten uit tomatenbladeren te extraheren. Hoewel het technisch haalbaar is om eiwitten met een hoge zuiverheid te extraheren, is het proces intensief en is de opbrengst zeer laag. Eén van de redenen voor de lage opbrengst is te wijten aan de endogene proteasen. Deze enzymen zijn aanwezig in het sap en kunnen tijdens de extractie eiwitten afbreken.

Als alternatief heeft dit proefschrift het potentieel aangetoond van het gebruik van het sap voor nieuwe toepassingen, vanwege zijn proteolytische activiteit. Deze route vereist minder proces en gebruikt het sap als geheel, in plaats van een klein deel te isoleren. Met deze bevinding wijst het onderzoek een nieuwe richting uit voor het valoriseren van agrarische afvalstromen zoals tomatenbladeren.

Het proefschrift zal worden verdedigd op woensdag 25 september 2024.

Bron: wur.nl

Publicatiedatum: