Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe Belgische gemeenten toegevoegd aan beschermingsgebied bruinrot

Na vaststelling van de bacterie Ralstonia solanacearum in waterlopen in Wijnegem en Wommelgem in de loop van 2023, worden deze gemeenten toegevoegd aan de bestaande lijst van het beschermingsgebied van bruinrot. De volledige lijst van gemeenten is Arendonk, Balen, Beerse, Berlaar, Bocholt, Brecht, Dessel, Dilsen-Stokkem, Geel, Grobbendonk, Ham, Hamont-Achel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Kasterlee, Kinrooi, Leopoldsburg, Lier, Lille, Lommel, Maaseik, Malle, Meerhout, Merksplas, Mol, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Pelt, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel.

De maatregelen die gelden in het beschermingsgebied blijven onveranderd. Ze zijn hoofdzakelijk van toepassing op aardappel- en tomatentelers, maar ook landbouwers die andere teelten verbouwen in de buurt van aardappel- of tomatenpercelen dienen de nodige waakzaamheid in acht te nemen. De maatregelen in het beschermingsgebied zijn:

  • Het is verboden om oppervlaktewater op welke manier ook te gebruiken bij de teelt van aardappelen, tomaten en andere gekweekte tot de nachtschadefamilie behorende waardplanten.
  • Oppervlaktewater mag aangewend worden voor het beregenen van andere percelen dan percelen van aardappelen, tomaten of andere gekweekte tot de nachtschadefamilie behorende waardplanten op voorwaarde dat alle nodige voorzorgen worden genomen om te beletten dat percelen van aardappelen, tomaten of andere gekweekte tot de nachtschadefamilie behorende waardplanten met het gebruikte oppervlaktewater en de installaties of delen ervan in aanraking komen.
  • Percelen van aardappelen, tomaten of andere gekweekte tot de nachtschadefamilie behorende waardplanten mogen beregend worden met ander dan oppervlaktewater (bijvoorbeeld grondwater) mits vooraf de daartoe gebruikte installatie volledig en grondig te spoelen met ander dan oppervlaktewater.
  • Aardappelteelten van meer dan 10 are moeten vóór 31 mei bij het Agentschap worden aangegeven indien zij voor het lopende jaar niet werden aangegeven bij het Vlaams Gewest in het kader van de verzamelaanvraag. De aangifte moet ingediend worden bij de LCE van de gemeente waarin de percelen gelegen zijn door middel van het aangifteformulier deel 1.

Oppervlaktewater afkomstig uit een vergaarbekken kan gebruikt worden voor de beregening van niet voor opplant bestemde teelten in serres van tomaten of andere gekweekte tot de nachtschadefamilie behorende waardplanten onder de verantwoordelijkheid van de teler op voorwaarde dat:

  • de teler vóór 31 mei een aangifte indient bij de LCE van de gemeente waarin de serre en het vergaarbekken gelegen zijn door middel van het aangifteformulier deel 2;
  • het betreffende vergaarbekken vrij is van waardplanten van R. solanacearum;
  • het vergaarbekken gevuld wordt met grond- of regenwater of wanneer het gevuld wordt met oppervlaktewater het wordt ontsmet of gedurende minstens 48 uur wordt opgeslagen alvorens het wordt gebruikt;
  • Regelmatige analyses van het oppervlaktewater (monsters genomen door het Agentschap, monsternames en analyses te betalen door de teler) aantonen dat er géén fytosanitair risico is.

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: