Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Criminaliteit op het Friese platteland groeiend probleem

LTO Noord heeft een enquête gehouden over veiligheid in het buitengebied. Uit de resultaten bleek dat één op de twintig Friese boeren wel eens is aangesproken door criminelen.

In totaal hebben bijna vijfhonderd boeren meegedaan aan het onderzoek. Uit de resultaten komt naar voren dat de helft van de boeren criminaliteit op het platteland als een steeds groter probleem ervaart.

Boeren worden steeds vaker benaderd door criminelen die een schuur of loods willen huren. Vaak met een smoes, bijvoorbeeld dat ze de ruimte willen gebruiken als opslagplaats of caravanstalling. Het is niet altijd meteen duidelijk dat de mensen die de boeren benaderen criminelen zijn. LTO Noord vertrouwenspersoon Gaby de Ruiter: "Vaak zijn het hele normale, nette mensen die er aan de deur komen met de vraag of ze een ruimte kunnen gebruiken. We horen echter ook verhalen van boeren die direct en soms zelfs dreigend worden benaderd."

Drugs, diefstal en inbraak
Toch is drugscriminaliteit niet de grootste vorm van criminaliteit waar boeren last van hebben; vaker gaat het om diefstal en inbraak. Friese boeren hebben volgens de enquêteresultaten wat minder last van zaken als bedreiging, diefstal en inbraak dan in de rest van het land. Ook zijn boeren in Fryslân eerder bereid om verdachte zaken te melden. LTO Noord regiobestuurder Mirjam Balkema: "Friezen vinden een veilig en betrouwbaar buitengebied belangrijk, daar waken ze voor en willen ze zich voor inzetten."

Advies
Gaby de Ruiter: "Het belangrijkste advies: zeg nee! Als je er eenmaal in zit, kom je er niet meer uit. De eerste maanden krijg je misschien nog geld voor je 'diensten', maar daarna beginnen de bedreigingen. Niet alleen tegen de boer, ook zijn gezin is doelwit. Balkema vult aan: "We merken dat boeren verdachte zaken niet altijd meteen melden. Daarin hebben wij een verbindende rol. Voor boeren is het goed om te weten dat het melden van verdachte activiteiten anoniem kan."

Er worden op verschillende plaatsen bijeenkomsten georganiseerd om boeren voor te lichten en criminelen tegen te werken. Wil je meer weten over het onderwerp veilig buitengebied of contact opnemen met vertrouwenspersoon Gaby de Ruiter? Klik dan hier.

Klik hier voor de infographic over de enquêteresultaten.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum: