Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Demonstratieproeven met nieuwe biofungicide in Nederland

Biotalys heeft goedkeuring verkregen van de Nederlandse regulator Ctgb (College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden) voor grootschalige demonstratieproeven in kassen met haar eerste biofungicide-kandidaat EVOCA. Belangrijk is dat de groenten en fruit die met deze proeven worden geoogst, kunnen worden verkocht voor menselijke consumptie.

Jeannette Vriend, Coördinator Effectief Maatregelenpakket bij Glastuinbouw Nederland, zei: "Wij zijn erg blij dat deze innovatieve technologie nu op een voldoende schaal beproefd kan worden door telers. Gezien de vele uitdagingen die er in de gewasgroepen tomaat, komkommer en aardbeien zijn om schimmelziekten afdoende te kunnen beheersen, door een sterk krimpend middelenpakket, hebben we versnelling van nieuwe, groene oplossingen hard nodig. Deze proeven bieden een kans om dit soort oplossingen ook goed geïmplementeerd te krijgen in deze hoogwaardige geïntegreerde teelten."

Tomaat, komkommer en aardbei
Het Ctgb heeft Biotalys de goedkeuring verleend om EVOCA te testen tegen echte meeldauw in 40 hectare tomaten, 20 hectare komkommers en 10 hectare aardbeien. De producten uit deze kasproeven mogen voor menselijke consumptie worden verkocht, wat een uitzondering is op de standaardpraktijk die vernietiging van de gewassen vereisen wanneer een gewasbeschermingsproduct wordt gebruikt dat nog geen wettelijke goedkeuring heeft gekregen.

Eva Van Hende, Hoofd Regelgeving & Duurzaamheid van Biotalys, zei: "De mogelijkheid om EVOCA te testen in grootschalige demonstratieproeven en tegelijkertijd de verkoop van de geoogste producten voor consumptie mogelijk te maken, versterkt ons vertrouwen dat het product veilig is om te gebruiken. Deze beslissing van de Nederlandse autoriteit is bijzonder relevant omdat Nederland zowel de rapporterende lidstaat is voor ons regelgevingsdossier op Europees niveau als een van de grootste exporteurs van groenten en fruit ter wereld."

Tegen botrytis en echte meeldauw
EVOCA is een nieuw biofungicide op basis van eiwitten dat een volledig nieuwe resistentieclassificatie verkreeg van het Fungicide Resistance Action Committee (FRAC). Het product helpt de schimmelziekten botrytis en echte meeldauw te bestrijden in fruit en groenten. EVOCA heeft tot op vandaag sterke prestaties laten zien in veldproeven in verschillende regio's, klimaten, bodemtypes, productiewijzen, ziekteverwekkers en gewassen. EVOCA ligt momenteel ter regulatoire goedkeuring voor bij het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en in de Europese Unie bij het Nederlandse College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). EVOCA plaveit de weg voor EVOCA NG, dat naar verwachting het eerste commerciële fungicide zal zijn van Biotalys ontwikkeld op haar AGROBODY technologieplatform.

Voor meer informatie:
Biotalys
Buchtenstraat 11
Gent 9051, Belgium
Tel: +32 (0)9 274 5400
[email protected]
www.biotalys.com

Publicatiedatum: