Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Salvatore Ficicchia over Carreras tomatenras:

"Keuze voor een nieuw ras geeft niet noodzakelijk meteen de gewenste resultaten"

De juiste rassenkeuze kan voor een tomatenteler het verschil maken tussen een goed of slecht jaar qua inkomsten. Vaak wordt gedacht dat alleen genetische factoren van invloed zijn op de keuze, maar veel hangt ook af van de voorkeur van de teler voor een bepaald product.

Salvatore Ficicchia

Soms heeft persoonlijke voorkeur ook invloed op de keuze. "Voor mij is Carreras een van die variëteiten waarvoor een teler een bijna vaderlijke genegenheid voelt. Ik heb het gevoel dat het een beetje mijn dochter is", zegt Salvatore Ficicchia.

"Ik heb die ronde, gladde trostomaat kunnen testen toen het als hybride ras net geïntroduceerd was", zegt de eigenaar van het Siciliaanse teeltbedrijf dat zijn naam draagt. "Zoals met alle nieuwe hybriden, weet je niet echt goed wat de beste periode is voor het verplanten, noch wat het beste teeltbeheer is om het potentieel naar boven te halen."

Men leert van de fouten
"En dus begon ik met de aanplant in een kleine kas van 1.000 vierkante meter", vertelt Ficicchia. "Ik koos voor een te vroege aanplant, waardoor de eerste twee trossen bijna onverkoopbaar waren: de kleur van de tomaten was vaal, absoluut niet geschikt voor de markt. Maar vanaf de derde en vierde tros zag ik Carreras voor het eerst echt z'n potentieel tonen. Plots zag ik de rij tomatenplanten veranderen in een muur van vurig rood fruit, op gulle trossen van 6-7 vruchten, echt een spektakel. In slechts één seizoen wist Carreras de harten te veroveren van onze klanten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we het jaar iets later zijn begonnen met de aanplant, waarbij we de laatste plantjes begin september in de grond hebben gestoken."

Gaetano Ficicchia met een karton Carreras F1 tomaten

"Wat me echt opviel was de buitengewone reactie van de groothandelsmarkten", zegt Ficicchia. "Dankzij mond-tot-mondreclame begonnen er bestellingen binnen te komen uit Napels, Fondi, Rimini en Verona. Dankzij het teeltrendement, de smaak en de houdbaarheid van Carreras konden we aan een steeds grotere vraag voldoen. Sindsdien zijn we niet gestopt met het telen van deze variëteit."

De gevolgen van ToBRFV
"Na een periode van dalende opbrengsten als gevolg van het ToBRFV-virus, dat ons ertoe had aangezet om de teelt te diversifiëren en ons ook te richten op pruimtomaten, zijn we de afgelopen jaren teruggekeerd op onze stappen. We telen weer hoofdzakelijk ronde trostomaten op een areaal van 8 hectare, omdat we hebben geleerd om met het virus om te gaan. Zelfs onder een gemiddelde tot hoge virusdruk, ondanks het feit dat Carreras niet resistent is, kleurt hij goed en blijft de plant tomaten produceren met minimale afwijkingen. Voor mij is dat meer dan voldoende", legt Salvatore Ficicchia uit. "We zijn specialisten in trostomaat, daarmee kunnen we ons op de markt onderscheiden."

Carreras F1

2024: een moeilijke seizoen
"Dit jaar moet ik zeggen dat het seizoen wat moeilijker was dan normaal", geeft Gaetano Ficicchia, de zoon van Salvatore, die ook betrokken is bij het bedrijf, toe. "Eerst vanwege de uitzonderlijk lage telersprijzen, daarna vanwege de lange periode van hoge temperaturen. Afgezien van wat problemen bij de aanplant half juni, deed Carreras het erg goed. Door het microklimaat in de kas te beheren met ventilatie, schaduwnetten en nauwkeurige en frequente irrigatie, hebben we geen noemenswaardige teeltproblemen ondervonden. De kwaliteit bleef hoog en de sterke vraag compenseerde de lichte daling in opbrengst."

"Voor mij blijft Carreras de beste keuze in zijn segment", besluit Salvatore Ficicchia, "vooral als je er goed mee om leert gaan. Het kost wat tijd en af en toe wat info van de technici van het zaadbedrijf is altijd een grote hulp. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een paar problemen met de trosvorming. Dit jaar hebben we het opgelost door wekelijks in te grijpen met een andere soort kalk, die snel wordt opgenomen en geen stikstof bevat, maar ook door de bemesting te verminderen en de N/P/K-verhoudingen aan te passen, waarbij het fosforgehalte geleidelijk wordt verminderd."

Voor meer informatie:
Harmoniz Italy Srl
Tel: +39 338 344 5650 (Giuseppe Busacca)
Tel: +39 334 135 2581 (Andrea Tidona)
Tel: +39 366 988 7564 (Guglielmo Roccasalvo)

Publicatiedatum: