Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uniek klimaat creëert kansen en uitdagingen voor groenteteelt in Australië

Het natte seizoen loopt van november tot april en wordt gekenmerkt door cyclonen en zware regenval die de groenteteelt tot een uitdaging maken. Het hoogtepunt van het groeiseizoen ligt in het droge seizoen, dus in wat in een gematigd klimaat het herfst- tot winterseizoen zou zijn.

De meeste groenten die in het Noordelijk Territorium worden geteeld, groeien in de grotere Darwin-regio en omvatten Aziatische groenten zoals okra, kousenband en Aziatische meloenen. Verder landinwaarts, rond Katherine, worden pompoenen en asperges geteeld, terwijl in centraal Australië pompoenen en knoflook worden geteeld. De meeste teeltbedrijven zijn familiebedrijven.

De economische waarde van groenten in de regio ligt rond de $80 miljoen per jaar, met als belangrijkste afzetmarkten de groothandelsmarkten van Brisbane, Sydney en Melbourne.

Terwijl de teelt van groenten in de zuidelijke staten vertraagt als de wintertemperaturen dalen, zorgt het tropische weersysteem van het territorium ervoor dat de temperaturen tijdens het droge seizoen nog steeds 25-35 graden Celsius zijn, aldus Mariah Maughan, VegNET Regional Development Officer voor het Noordelijk Territorium.


Mariah Maughan is VegNET Regional Development Officer voor het Noordelijk Territorium

"Het geeft onze telers een voordeel om groenten te kunnen verbouwen die een warmer klimaat nodig hebben, terwijl het in andere delen van Australië erg koud is. Dus het telen van okra, kousenband en Aziatische meloenen in het droge seizoen geeft ons een marktvoordeel," aldus Mariah.

"Het Noordelijk Territorium is absoluut gewend aan extreem weer. Tijdens het natte seizoen hebben we te maken met dramatische weersomstandigheden. In de kustgebieden kan dat zijn door cyclonen, maar over het algemeen kan het komen door zware regenval, dus we zijn goed voorbereid op deze gebeurtenissen."

Telers weten dat paddocks kunnen overstromen tijdens het natte seizoen en dat wegen en spoorwegen kunnen wegspoelen. Volgens Mariah past de sector zich daarop aan en richt de teelt zich op het droge seizoen.

"We werken voornamelijk met de seizoenen mee en we werken met de weersomstandigheden die we krijgen," zegt ze. "Daarom willen we bijvoorbeeld geen grote hoeveelheden groenten vervoeren als we te maken hebben met barre weersomstandigheden."

Als het natte seizoen begint, wordt het vochtiger met hogere temperaturen en meer regen, wat op zijn beurt de plaag- en ziektedruk verhoogt. Fusarium is een van de grootste uitdagingen bij kousenband en wortelknobbelaaltjes bij okra.

Er moet ook rekening worden gehouden met transportkosten om de markten van Sydney, Brisbane en Melbourne te bereiken. Aziatische bladgroenten zoals paksoi en waterspinazie zijn minder goed te transporteren dan kousenband en okra. Telers moeten de marktkansen voor de geteelde gewassen zorgvuldig beoordelen.

"Net als in veel andere delen van Australië zal de overstap naar duurzamere bodempraktijken en plaagbeheersingspraktijken op de lange termijn meer winst opleveren. Net als in heel Australië zijn plagen een groot probleem, dus het is belangrijk om te kijken hoe we ze op een duurzamere manier kunnen beheren."

VegNET in het Noordelijk Territorium
Mariah ziet het als haar taak om telers te helpen met problemen op het teeltbedrijf en de productiviteit en winstgevendheid te verbeteren. Door het geven van workshops, rondleidingen door de sector, voorlichtingsmateriaal en een-op-een ondersteuning kan Mariah telers helpen op basis van wat ze nodig hebben.

"De beste manier om te begrijpen waar telers hulp bij nodig hebben, is om echt te luisteren en te begrijpen wat de belangrijkste problemen zijn, en de beste manier om die hulp te krijgen", zegt ze.

"Beschermd telen, marktkansen en diversificatie, bodemgezondheid en plaagbeheer zijn sterke punten en onderwerpen waar telers in geïnteresseerd zijn."

"Veel telers die aan groothandelsmarkten in Sydney en Melbourne verkopen, hebben ons laten weten dat het nuttig zou zijn om te begrijpen wie de kopers zijn en hoe de markten werken. In november organiseren we een zesdaagse excursie naar de markten van Brisbane, Sydney en Melbourne met ongeveer 10 groentetelers om de marktkansen te zien en de kopers te ontmoeten.

"Ik denk dat sommige van de grotere teeltbedrijven dit vrij gemakkelijk kunnen doen, vooral de grote bedrijven, maar in het Noordelijk Territorium zijn veel van de groenteteeltbedrijven kleinere familiebedrijven, dus een tour zou die mogelijkheid bieden."

Plaagbeheer en teeltbedrijfproeven vormen een ander onderdeel van het VegNET voorlichtingsprogramma. In dit geval gaat het niet alleen om insecten, maar ook om grotere dieren. Veel telers van kousenband telen ook mango's, die vogels aantrekken die een aanzienlijke schade veroorzaken.


Mariah Maughan, VegNET RDO, helpt bij het installeren van bodemvochtmonitoringsystemen

In een proef die in 2024 wordt uitgevoerd, wordt een laser voor de bestrijding van vogelplagen geïntroduceerd om te zien of de schade aan kousenband en mango's kan worden beperkt. Als de proef slaagt, krijgen telers de kans om de proeflocatie te bezoeken en te begrijpen hoe het systeem op hun eigen teeltbedrijven kan worden toegepast.

In de regio Katherine vormen wallaby's de grootste plaag. "In het begin hebben we ons vooral gericht op IPM, omdat onze grootste plagen trips, mijten en bladluizen zijn. Maar we hebben dat onderwerp uitgebreid naar plaagbeheer in het algemeen," zei Mariah.

"Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat we ons nog steeds moeten richten op IPM en die kleinere plagen, die zeker nog een probleem vormen op onze teeltbedrijven, vooral met betrekking tot welke chemicaliën we moeten gebruiken en welke andere biologische bestrijdingsmiddelen we kunnen gebruiken voor die plagen. Maar we richten ons nu ook op de grotere plagen die de teelt beïnvloeden."

Groeipotentieel bij beschermde teelten
Beschermde teelten in het Noordelijk Territorium zijn gebaseerd op schaduwhuizen voor gewassen zoals komkommer en Aziatische groenten, wat al een aantal jaren succesvol is. Recentelijk zijn innovatieve telers overgestapt op hydrocultuursystemen, met name voor Libanese komkommer.

Met verder onderzoek om het marktpotentieel en de beste teeltpraktijken te bepalen, gelooft Mariah dat hydrocultuursystemen onder schaduwhuizen het potentieel hebben voor verdere groenteteelt.

Andere mogelijkheden in de groentesector zijn het opzetten van verwerkingsfaciliteiten voor producten met toegevoegde waarde en het verlengen van de houdbaarheid.

"We hebben een diverse cultuur en daarmee een diverse groentesector hier in het Noordelijk Territorium, dus als sector kunnen we dat omarmen en promoten wat we verbouwen in andere regio's van Australië, vooral in de koudere klimaten in het zuiden," aldus Mariah.

"Er zijn zeker uitdagingen aan het telen in een tropisch klimaat, maar het potentieel voor groei en beloning is mogelijk."

Voor meer informatie:
Mariah Maughan
+6141 761 8468
[email protected]

Publicatiedatum: