Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers zetten volgende stap in gewasbescherming met The Conscious Farmer

"Wij zorgen ervoor dat je de chemie helemaal niet nodig hebt"

Sinds 2018 helpen de consultants van The Conscious Farmer (TCF) telers wereldwijd bij het uitfaseren van het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen, waardoor telers vrij van pesticiden kunnen gaan telen of volledig met biologische middelen.

De consultants van The Conscious Farmer zijn nu bezig met telers op een areaal van enkele honderden ha biologische of pesticidevrije teelten van tomaten-, paprika-, komkommer-, aubergine en zachtfruit. Ze helpen ook bloemenkwekers. Aldo van Os, één van de partners van TCF, geeft een update over hoe het hen vergaan is sinds de laatste publicatie eind vorig jaar.

Verschillende redenen om over te stappen op biologische of pesticidenvrije teelt
"Het is duidelijk dat de regelgeving voor het gebruik van pesticiden steeds strenger wordt. Maar in veel gevallen willen onze klanten die in de kas werken geen chemicaliën meer gebruiken en vragen ze onze hulp bij het uitfaseren. In de America's zijn retailers en consumenten op zoek naar schonere producten."

Gezien de ontwikkelingen zou je kunnen zeggen dat de TCF-consultants aan beide kanten van de Atlantische Oceaan de wind in de rug hebben. "Omdat we met veel verschillende telers werken zien we dat veel telers met dezelfde of vergelijkbare problemen kampen. Wij zijn gespecialiseerd in het omschakelen van conventionele naar biologische teelt. We hebben in eerdere artikelen al veel geschreven over wat er nodig is om met de volledige focus op preventie voor 100% pesticidenvrij te gaan. We hebben 30 jaar ervaring. We hebben een methode gevonden om alle soorten aaltjes voor groenten, fruit en bloemen volledig onder controle te houden. De overstap naar chemicaliënvrije teelt maak je niet van de ene op de andere dag. Maar met intensieve begeleiding kan die overgang relatief snel gaan."


Aldo van Os aan het werk

Geen risico's
Aldo benadrukt graag dat het van de teler en zijn team een heel andere mentaliteit vraagt om biologisch te telen. "Simpel gezegd is het een omschakeling van de gangbare opvatting 'we hebben altijd wel een chemisch middel op de plank liggen als het mis gaat' naar 'we richten ons op 100% preventie'. De gewoonte om naar de chemicaliën te grijpen is niet meer van deze tijd en dingen kunnen echt anders. Op basis van onze ervaring vertellen we telers nu dat je de overstap naar 100% pesticidenvrije teelt kunt maken met een 'no-risk'-aanpak. Want je kunt inderdaad altijd een chemisch middel gebruiken als het echt misgaat. Maar wij zorgen ervoor dat je de middelen in de eerste plaats niet nodig hebt. Die aanpak helpt onze telers om in te stappen en te zien waar het hen brengt."

Werken als partner voor de teler
In principe is een 100% pesticidenvrije teelt haalbaar, aldus de TCF-consultants. "Er zijn telers, waaronder ikzelf, die het al meer dan 25 jaar doen. We weten hoe het moet. Het vereist wel een open geest, steun van hoger management en de passie van de teler. Dan is de stap haalbaar en als je de basis goed op orde hebt, wordt het werk voor je gedaan."

Dit seizoen zette Aldo met een paar klanten de volgende stap in deze aanpak. "In plaats van een adviserende rol zijn we gevraagd om meer samen te werken. Dit helpt sommige van onze klanten om de volgende stap te zetten in gewasbescherming, door te zien en te leren van samenwerking. Niet langer als adviseur, maar meer als partner samen met de teler en verantwoordelijk voor het budget."

Strategische combinatie
Maar wat maakt TCF uniek in de markt? "We hebben meer dan 25 jaar ervaring en geven onafhankelijk advies. In gewasbescherming bijvoorbeeld komen we met die ervaring, onze focus op preventie en een strategische combinatie van biologische middelen en groene sprays. Zo besparen we altijd aanzienlijk op de kosten. En dat is nog niet alles. Met onze intensieve begeleiding kunnen we alle aspecten van de moderne biologische teelt van groenten, fruit en bloemen in de kas behandelen."

Voor meer informatie:
Aldo van Os en Mark Velders, partners
TCF Consultancy
Tel: +49 (0) 5632 966 7590
Mobiel: +31 (0)6 8206 6012
[email protected]
www.theconsciousfarmer.org