Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
The Conscious Farmer

Ontwikkelingen in biologische bemesting

Het afgelopen seizoen hebben verschillende substraattelers in Amerika verbeteringen doorgevoerd, voornamelijk op het gebied van biologische vloeibare fertigatie. Mark Velders van The Conscious Farmer (TCF) deelt een update, nadat zijn partner in TCF Aldo onlangs het onderwerp gewasbescherming behandelde.

Mark: "We weten dat conventionele meststoffen relatief eenvoudig zijn om mee te werken. Ze zijn allemaal oplosbaar in water, je kunt de doseringen en recepten gemakkelijk berekenen, je kunt ze recirculeren, wat je erin stopt komt eruit, en last but not least, ze zijn betaalbaar." Veel substraattelers waarmee TCF werkt, beginnen hun reis naar biologische vloeibare fertigatie met een conventionele instelling. "Maar net als bij plantbescherming zonder gewasbeschermingsmiddelen vereist het een andere mentaliteit en aanpak."

Aldo van Os en Mark Velders van The Conscious Farmer 'on the job'

Er kan veel misgaan
Biologische meststoffen komen met ongewenste extra's, substanties met koolstoffen en ballastzouten, benadrukt Mark. "Bacteriën zijn dol op de extra koolstof, ze maken biofilm aan in je leidingen en slangen, verbruiken alle beschikbare zuurstof en produceren veel bicarbonaten waardoor de pH boven de 7,5 komt. Dan begint het domino-effect. Met de hoge pH halen je essentiële mineralen nooit het einde van de druppelslang. Om nog maar te zwijgen van de giftige nitrieten die zich opbouwen door de afwezigheid van zuurstof. En tot slot heb je de ballastzouten natrium, sulfaten en chloriden in biologische meststoffen die je beletten om je waardevolle voedingsstoffen te recirculeren."

Schoon water en schone meststoffen
Mark somt een breed scala aan problemen op die moeten worden aangepakt. Is dat geen onmogelijke missie? "Nou, we zijn er trots op dat we deze problemen wel hebben opgelost. In samenwerking met onze substraattelers hebben we een concept ontwikkeld dat werkt. Toen hebben we het 'de RB 19 van biologische vloeibare fertigatie' genoemd. Het is geen blauwdruk die elke teler kan kopiëren en plakken, maar het biedt een effectieve route naar 100% biologische fertigatie en vereist wel een breed scala aan maatregelen, passende investeringen en keuzes die nooit op de agenda van een conventionele teler hebben gestaan."

Mark licht het concept wat verder toe. "Het begint met de selectie van relatief schone vloeibare meststoffen, met weinig koolhydraten en weinig ballastzouten. Vervolgens moet je het water van zuurstof voorzien en schoonmaken. Schoon water en schone meststoffen vormen de basis van de 'RB 19'. Dan heb je nog de andere essentiële stukjes van de puzzel. Op biologisch gebied zijn er verschillende benaderingen om je waterleidingen schoon te houden, een hoger zuurstofgehalte in je substraten te bevorderen, een effectieve pH-regeling toe te passen en je restwater schoon te houden, zodat je je voedingsstoffen kunt recirculeren. Er zijn behandelingen van de vuile afvoer die het werk heel goed doen."

Beschikbare voedingsstoffen voor planten
Het is een lange lijst met acties. "Ja", antwoordt Mark, "en dat is nog niet alles. Last but not least moet je de voorwaarden creëren voor een effectieve en snelle omzetting van biologische stoffen in voor planten beschikbare voedingsstoffen. Het is een reis van een paar jaar geweest en elke teler heeft een andere aanpak nodig, afhankelijk van de gebruikte teelttechnieken en apparatuur. We helpen telers om hun eigen 'RB19' te bouwen, afhankelijk van de lokale ambities en beperkingen."


De 'RB 19 in biologische vloeibare fertigatie

Aanvullende oplossingen voor hardnekkige problemen
Zowel Mark als Aldo merkten op dat veel van de biologische telers met wie ze werken, hoewel ze allemaal heel verschillend zijn, te maken hebben met een andere reeks vergelijkbare en hardnekkige problemen. "De opname door de plant van onder andere stikstof, fosfaat, ijzer en mangaan in substraatteelt. Zoals je waarschijnlijk wel weet, zitten deze essentiële voedingsstoffen vaak vast in het substraat, waardoor het grootste deel ervan niet beschikbaar is voor onze gewassen. We stelden vast dat effectieve oplossingen ontbraken!"

Dus wat deed Mark? "In samenwerking met een gerenommeerde expert op dit gebied hebben we een geselecteerd assortiment biologische inoculatiestoffen ontwikkeld die bestaan uit bacteriële consortia in hoge concentraties die speciaal zijn geselecteerd om de voedingsstoffen in voor planten beschikbare vorm te houden, zelfs als de pH in je substraat erg hoog is. Al onze producten versterken ook de natuurlijke veerkracht van de plant. Sommige van onze klanten gebruiken deze nieuwe producten op dit moment. Over vorderingen zullen we t.z.t. updates geven."

The Conscious Farmer is in staat om meststofrecepten te optimaliseren in sync met de behoeften van de plant door de schoonste (waar mogelijk vloeibare) biologische meststoffen te selecteren, waardoor de kosten worden beheerd en de kwaliteit van planten en fruit en de teelt worden verhoogd, concludeert Mark. "We mobiliseren de bodembiologie met biologisch actieve compost en op maat gemaakte TCF inoculatiestoffen. Op deze manier verbeteren we de gewasbescherming en plantenvoeding bottom-up. Aldo en ik vullen elkaar aan. Aldo werkt boven de grond, mijn focus ligt onder de grond. Samen brengen we het beste voor onze telers."

Voor meer informatie:
Aldo van Os en Mark Velders
TCF Consultancy
Tel: +49 (0) 5632 966 7590
Mobiel: +31 (0)6 8206 6012
[email protected]
www.theconsciousfarmer.org