Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martin Maasland, ISO Horti Innovators, ziet robots en AI als noodzaak voor tuinbouw

Na entrobot nu ook oogstrobot in ontwikkeling

Als CEO van ISO Horti Innovators ervaart Martin Maasland dat het succes van de (glas)tuinbouw mede afhankelijk is van de integratiesnelheid van robots en AI. Hij realiseert zich dat zijn werk vooral bestaat uit het maken van de juiste keuzes, want de kansen voor robotica en AI in de tuinbouw lijken eindeloos. Door zijn R&D-team in te zetten voor de meest veelbelovende kansen wil hij bijdragen aan een toekomst waarin de tuinbouw productiever, minder arbeidsintensief en duurzaam is.

Arbeidskosten
"Duurzaamheid, maar ook verstedelijking en klimaatverandering zijn de belangrijkste redenen voor de verwachte groei van de teelt in hightech kassen. Nu is er wereldwijd ongeveer 60.000-70.000 ha hightech kassen beschikbaar, exclusief China, en dit zal naar verwachting groeien naar >100.000 ha in minder dan 10 jaar. Momenteel is ongeveer 2/3 van het bestaande areaal van alle hightech kassen in gebruik voor groenten en het grootste deel daarvan voor de teelt van tomaten.

De Rabobank berekende in een rapport uit 2022 dat een ha hightech kas 150.000-250.000 euro aan arbeidskosten vergt. Wereldwijd was dat ongeveer 13 miljard euro in 2022. Door stijgende arbeidskosten aan de ene kant en problemen met beschikbaarheid van arbeid aan de andere kant vertrouwen steeds meer westerse landen op arbeidsmigratie om tekorten aan arbeidskrachten op te lossen."

Arbeidsmigranten
Arbeidsmigranten worden op grote schaal ingezet voor repetitief en routinematig werk. Dit gaat ten koste van de arbeidsproductiviteit, stelt de CEO. "Vooral in de glastuinbouw moet de arbeidsproductiviteit op korte termijn gewoon veel hoger worden om de verwachte groei van het hightech teeltgebied aan te kunnen."

Dit kan onder andere door meer automatisering, robotisering en gebruik van AI. Maar ook door het gebruik van nieuwe (mobiele) teeltsystemen. "Alleen dan kunnen we als sector onze ambities voor voldoende, veilig en duurzaam voedsel waarmaken." Volgens recente rapporten van Rabobank, WUR en AVAG zal het areaal hightech kassen behalve in China vooral groeien in Europa, Noord-Amerika, Japan en het Midden-Oosten. De lonen in de genoemde landen zijn relatief hoog en de beschikbaarheid van arbeidskrachten relatief beperkt.


De ISO High Speed Grafter

Automatisering enten
ISO Horti Innovators richt zich daarom op arbeidsbesparende robotica met behulp van Vision AI software, met een toenemende focus op voeding. Martin: "De ISO High Speed Grafter is hier een voorbeeld van; de eerste volautomatische entmachine ter wereld. Met 4.000 consistente en hoogwaardige planten per uur en bediend door slechts één persoon. De machine werd gelanceerd tijdens GreenTech '24 in Amsterdam. Bij onze launching customer Morning Star in Noord-Amerika (teelt en verwerking van tomaten) is de kwaliteit van de enten aanzienlijk beter, wat resulteert in een 25% hogere opbrengst, met een terugverdientijd van de machine van minder dan 2 jaar. Naast de aanzienlijke besparing op arbeidskosten, is de kwaliteit en duurzaamheid veel beter door minder afval en minder waterverbruik per kilo tomaten. Ik ben erg trots op deze innovatie. De uitrol naar grote vermeerderingsbedrijven over de hele wereld zal de komende jaren plaatsvinden. De volgende stap is om de High Speed Grafter geschikt te maken voor het automatisch enten van verschillende gewassen."

Automatisering oogsten
Gezien het grote areaal van 25.000-30.000 ha tomaten in hightech kassen wereldwijd, ontwikkelt ISO een tomatenoogstrobot die tijdens GreenTech werd voorgelanceerd. Martin: "Iedereen die met tomaten werkt, weet dat het oogsten ervan een delicaat, arbeidsintensief en duur proces is. Ondertussen wordt arbeid steeds schaarser en neemt de behoefte aan efficiëntie toe. Daarom introduceert ISO een automatische tomatenoogstmachine met deep learning-technologie voor consistente beoordeling en selectie van tomaten en robots met de precisie van een mensenhand."

"Ik probeer realistisch te zijn; er zijn verschillende initiatieven op de markt en geen van deze robots is al een commercieel succes. ISO boekt grote vooruitgang door onze band met telers. Bij bijna al onze innovaties heeft ISO een ongelooflijk korte time-to-market weten te realiseren door samen te werken met launching customers, in dit geval Vereijken Kwekerijen. Samen met telers kijken we naar wat er mogelijk is, waarbij we optimaal gebruik maken van state-of-the-art technologie en ons gepassioneerde R&D team."

Martin verwacht dat de oogstrobot (bijna) alle oogstmedewerkers in een tomaten kas zal vervangen. "Naast de kostenbesparing zal vooral de oogstkwaliteit verbeteren met behulp van Vision AI. Dit vergt natuurlijk ook aanpassingen van teeltbedrijven; je hebt mensen nodig die verantwoordelijk zijn voor het operationeel houden van meerdere oogstrobots. Uiteindelijk zal het allemaal neerkomen op hoe we wereldwijd zo efficiënt mogelijk omgaan met de steeds schaarser wordende hoeveelheid arbeid."

Voor meer informatie:
ISO - Horti Innovators
Middelkampseweg 9
5311 PC Gameren
[email protected]
www.isohorti.com

Publicatiedatum: