Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenoogstrobot zet volgende stap naar commercialisatie

Robotontwikkelingsbedrijf inaho Europe heeft proeven gedaan met hun snacktomatenoogstrobot voor losse cherrytomaten in Nederland. Inaho Europe is een dochteronderneming van inaho, dat actief is in robotontwikkeling in Japan. In mei 2023 zijn er met Nederlandse telers proeven met de robot gestart. De samenwerkende teler heeft sinds november 2023 ermee ingestemd een vergoeding te betalen voor de prestaties van de robot.

De snacktomatenoogstrobot van inaho in actie in de kas deze zomer

De laatste proef is net in juni-juli 2024 afgelopen in Nederland en de robot van inaho heeft verbeteringen in zijn prestaties laten zien.

Verbeteringen
Dankzij een nieuwe chip, een nieuwe camera en verbeterde AI-software is de oogstsnelheid van de robot sinds vorig jaar in vergelijkbare situaties verdubbeld. Door de verbeterde beeldherkenning laat de robot minder tomaten vallen en plukt de robot minder groene tomaten.

De behuizing van de robot is met ongeveer 17% afgeslankt. Daardoor wordt voorkomen dat de robot schade aan planten veroorzaakt en is de robot beter tussen de rijen planten in smalle paden te gebruiken.

Samenwerking met toekomstgerichte Nederlandse telers
Eigenaar en teler Nick Duijvestijn van Kwekerij Duijvestijn die nauw samenwerkt met inaho: "Het voorbereiden op de hogere loonkosten en het tekort aan arbeidskrachten is één van onze prioriteiten. De samenwerking met inaho geeft ons de kans om te wennen aan het werken met oogstrobots. De robot van inaho is makkelijk te bedienen door de werknemers en onze tomaten kunnen veilig geoogst worden zonder schade te veroorzaken aan de tomaten en de planten."

Nick Duijvestijn en het ontwikkelingsteam van inaho

Op zoek naar partnertelers voor commercialisatie
Sohya Ohyama is COO van inaho: "We willen de schaal van onze proeven uitbreiden om zo voor te bereiden om de commercialisatie van onze robots. We zijn actief op zoek naar telers met een duidelijke visie voor de toekomst. Via de proeven kunnen de telers in een vroeg stadium vertrouwd raken met de robots en zich wapenen tegen de stijgende arbeidskosten en het tekort aan arbeidskrachten. We zijn bereid om samen te werken met telers om een concrete bedrijfsmodellen te ontwikkelen en afspraken te maken. Op die manier kunnen we de prestaties tussen mens en robot maximaliseren."

Telers die in een vroeg stadium samenwerken met inaho kunnen voordelen krijgen zoals kortingen en voorrang bij gebruik.

Yu Mizuki, Managing Director: "Als je meer details wilt weten over de laatste ontwikkeling van de robot en het resultaat van de laatste proef in Nederland, neem dan contact met ons op en we zullen snel reageren voor meer details en om een mogelijke samenwerking te bespreken."

Video van de robot van inaho na een update vorig jaar

Voor meer informatie:
inaho Europa
[email protected]
https://en.inaho.co/

Publicatiedatum: