Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benoit Demedts, Demedts - Demey:

"Overstap naar doordragers zorgt dat najaarspiek grotendeels verdwijnt"

Tholen - Er is momenteel een vraagmarkt ontstaan in de aardbeien. "We hebben ons, net als veel collega's, dit jaar wat meer op doordragers gericht, maar deze lijkt in productie momenteel wat stil te vallen. De vraag blijft echter onverminderd hoog, waardoor we met dure prijzen werken voor de tijd van het jaar", zo vertelt Benoit Demedts van kwekerij Demedts - De Mey.

"Door het donkere voorjaar lijken de producties een beetje wisselvallig te zijn", zo vervolgt de kweker uit het Vlaamse Gits. "We werken in de doordragers met Karima en Furore, maar het zijn dus op het moment beperktere volumes dan andere jaren. Over Karima zijn we zeer tevreden, want de planten geven mooie kilo's. We zijn daar sinds kort mee gestart, dus we gaan er zeker in door. Echter valt het dit jaar in bepaalde momenten wat stil. Gelukkig hebben we niet alles samen geplant, maar wat meer verspreid, waardoor we niet zonder volumes komen te zitten als er een deel wat minder productie heeft."

"Het zou nu ook geen probleem zijn als de vraag wat lager was, zoals het normaal rond half augustus is", gaat Benoit verder. "Alleen heeft iedereen zin in een aardbei, zo lijkt het, want ze vliegen over de toonbank. Dat maakt het soms lastig om alle klanten te bedienen. Uiteraard hebben we liever wat meer vraag dan aanbod in plaats van andersom, maar het maakt het allemaal wat lastiger voor ons momenteel."

Geen najaarspiek
Benoit spreekt überhaupt van een goede zomer voor de 'zomerkoninkjes'. "Het is een mooie zomer geweest. Niet te warm, maar wel gewoon genoeg zon, waardoor de mensen naar buiten kwamen. Normaal loopt het in het verlof wat terug, maar we merken dat het nu eigenlijk de gehele vakantieperiode drukker is geweest dan andere jaren. Uiteraard zag je wel dat er klanten op vakantie gingen, maar die volumes werden dan opgevangen door anderen. We hebben ons werk wel gehad in de hoevewinkel. Dat geldt overigens niet alleen voor aardbeien, maar voor al het zachtfruit: frambozen, blauwe bessen, bramen."

Overigens verwacht hij dat de volumes in de komende weken wel weer wat aan zullen trekken. "We hebben nu Elsanta staan en die begint inmiddels mooi te kleuren, dus daar verwachten we vanaf volgende week wel mee te kunnen starten. Daarnaast blijven in de koude serres ook wat doordragers staan, dus we zullen in de komende weken wel weer wat kunnen plukken. Het zal echter anders zijn dan andere jaren. De voorkeur voor doordragers van menig collega heeft ervoor gezorgd dat de najaarspiek wat wegebt. De volumes komen nu een stuk meer gespreid. Hier en daar werkt men nog wel met Elsanta, maar het is afwachten wat het zal doen met de prijzen."

De teler is echter tevreden over zijn nieuwe doordragers. "Met Karima zullen we zeker mee doorgaan. Het is een variëteit waar iedereen nog een beetje mee aan het zoeken is. Wat is de beste manier om ermee om te gaan voor het beste rendement? We zijn er echter zeer tevreden over. De Furore is een zoete aardbei, maar geeft sneller eens een kleine maat, dus daar zullen we nog naar moeten kijken. Maar ook de maten van de Karima zijn goed. Bovendien is hij mooi productief met een goede smaak." Benoit levert tot het eind van het jaar aardbeien. Of de vraag dan ook zo aanhoudt, blijft, zo stelt hij, koffiedik kijken. "Uiteraard. Je weet het nooit. Zo lang het weer goed blijft, zal de vraag er ook zijn. Zeker in de hoevewinkel is de verkoop heel weersafhankelijk, maar onze vaste afnemers onder bakkers en de handel blijven altijd wel grote volumes vragen. Dit kan wel schommelen, maar blijft altijd wel stabiel."

Kersen, abrikozen, pruimen
Ook voor onze andere producten is het overigens een prima zomer geweest, bevestigt Benoit. "Kersen zijn bijvoorbeeld super geweest dit jaar. De productie was beter dan vorig jaar en we zien dat er steeds meer blad en tak aan de bomen komt, waardoor we volgend jaar naar nog meer volumes toe zullen groeien. Dit jaar hadden we al een tekort, dus dat is in dit geval goed, hè. Dat betekent dat de vraag er zeker was en volgend jaar willen we nog meer klanten voorzien in de lekkere kersen. Bovendien zijn de abrikozen mooi weggegaan. Je ziet dat de klanten daar nog een beetje bekend mee moeten worden, maar het is eenzelfde scenario als bij de frambozen. Daarmee zitten we nu in ons tweede jaar en dat ging al veel beter dan het eerste seizoen. Dit voorzien we in abrikozen ook. Over de productie waren we echter zeker tevreden en vanaf volgend jaar zullen we ook pruimen hebben, waarmee we jaarrond onze klanten van fruit kunnen voorzien."

Voor meer informatie:
Benoit Demedts
Kwekerij Demedts - De Mey
Middenstraat 97z
8830 Gits, België
Tel.: +32 479 69 08 67
[email protected]
www.demedts-demey.be