Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hoge prijzen voor Saoedische tomaten op Europese markt"

In februari van dit jaar exporteerde het Saoedische teeltbedrijf Dava tomaten naar Nederland. Het was de eerste keer dat Saoedische tomaten naar Europa werden verladen.

"In de winter worden in Saoedi-Arabië veel tomaten geoogst, zijn de prijzen laag en is de concurrentie fel", vertelt Wissam Wissam Abdel Samad, CCO van Dava. "Daarom dachten we na over export naar Europa. In februari van dit jaar hebben we onze eerste proefzending van 5 ton gedaan, gevolgd door vijf opeenvolgende zendingen binnen een maand tot eind maart. Deze aanpak heeft ons in staat gesteld om hogere prijzen te behalen en klantloyaliteit op te bouwen, met als doel om tegen 2025 ongeveer 1.500 ton naar de Europese markt te exporteren."

Hoewel de proefzendingen beperkt waren door de winterperiode in Saoedi-Arabië, waren ze volgens Wissam een commercieel succes. "Met de steun van Saudi Export en Saudia Cargo is het zeer winstgevend om naar Europa te exporteren tijdens de winter wanneer de lokale marktprijzen laag zijn. We hebben goede prijzen ontvangen op de Europese markt. De vraag was aanzienlijk en zal naar verwachting in 2025 toenemen."

Nieuwe producten
Na deze ervaring lanceerde Dava vervolgens nieuwe producten. "Een breed scala aan verpakte producten geregistreerd bij de Saudi Food & Drug Authority werd gelanceerd in april 2024. We bieden innovatieve en visueel aantrekkelijke verpakkingsopties die de versheid van groenten behouden. We mikken op grote volumes in augustus, september en oktober. Momenteel hebben we ongeveer 50 ha verspreid over drie projecten die op volle capaciteit draaien."

Naast export naar Europa in de winter, ontwikkelt Dava een exportmarkt in de Golfstaten in de zomer. "De GCC-markt is ons doel voor de zomer van 2025. We hebben al een overeenkomst getekend met Lulu Supermarket om te beginnen met de export van DAVA-producten naar Lulu-vestigingen in de GCC. We zijn ook in onderhandeling met Spinneys en Carrefour om onze leveringen uit te breiden naar al hun filialen in de Golfregio", legt Wissam uit.

Teelt uitdagend
"Temperaturen die in de zomer oplopen tot 55°C zorgen voor grote uitdagingen op het gebied van de teelt. De vraag is echter zeer sterk in Saoedi-Arabië en de GCC-landen van mei tot november. Een van de doelstellingen van DAVA is om jaarrond groenten te leveren, vooral in de zomer. We willen bijdragen aan zelfvoorziening door een gevarieerd assortiment producten van uitzonderlijke kwaliteit te telen met behulp van geavanceerde technologie, waarmee we de uitdagingen van het telen in droge en warme gebieden overwinnen. We willen een centrale rol spelen in de opmars van de Saoedische economie, in lijn met het Vision 2030-initiatief", vervolgt Wissam.

"Naast tomaten hebben we in onze projecten proeven gedaan met de teelt van bladgroenten en sla bij extreem hoge temperaturen in juli. Deze variëteiten zullen binnenkort commercieel beschikbaar komen op de markt", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Wissam Abdel Samad
DAVA Agricultural Co
Tel: +966 551081155 (Saoedi-Arabië)
[email protected]
www.dava.sa

Publicatiedatum: