Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Speculanten schuldig aan stijging gasprijs"

De TTF-gasprijs voor komende winter blijft voorlopig weer (even?) hangen rond de 42 euro per megawattuur. Enkele dagen van prijsstijgingen worden weer gevolgd door een prijsdaling.

Ook de EPEX-dagprijs zakt iets terug, nadat donderdag de hoogste prijs van heel 2024 is gerealiseerd. Vrijdag ligt de dagprijs op 105 euro, nog altijd hoog als gevolg van een matige wind en ook regelmatig wolken voor de zon. Bovendien speelt volgens hoogleraar energietransitie Martien Visser mee dat Nederland exportverplichtingen heeft, waardoor gas- en kolencentrales meedraaien voor voldoende opwek.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 29 augustus 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Op de ontwikkelingen op de elektriciteitsmarkt gaat adviesbureau Publieke Zaken in in een nieuw rapport. De uiteenlopende elektriciteitsprijzen in Zuid-Europa en Noord-Europa verklaren zij grotendeels door te wijzen op verschillen in waterbuffers als gevolg van neerslagverschillen. In Noord-Europa zorgde een natte zomer voor goed gevulde waterreservoirs en lage elektriciteitsprijzen. In Zuid-Europa, daarentegen, leidt een droge en warme zomer tot een daling in waterkrachtproductie en hogere prijzen.

Een andere observatie uit het rapport: Op de gasmarkt zien we sinds het begin van dit jaar een grote stijging van het aantal long-posities. Door de verwachting van veel investeerders voor hogere prijzen, is het aantal long-posities tot een recordaantal gegroeid. Deze extreme positie kan echter leiden tot lagere prijzen wanneer investeerders besluiten hun winsten te nemen, vooral nu de voorraden goed gevuld zijn en als de vraag naar gas in de komende maanden lager blijft.

Sinds medio maart zijn het aantal short-posities – marktpartijen die speculeren op prijsdalingen – van een recordhoogte afgebouwd naar 'normale' niveaus. Dit betreft nu minder dan 200 miljoen openstaande contracten. Tegelijkertijd zijn de long-posities – speculeren op prijsstijgingen – door blijven groeien naar een record van ruim 450 miljoen openstaande contracten.

Niet eerder in de geschiedenis van de TTF-handel zijn er zoveel marktpartijen geweest die speculeren, of speculeerden, dat de prijzen verder gaan stijgen. Door het lagere aantal short-posities, in combinatie met het record aantal long-posities, is de netto-positie (long minus shorts) ook op een recordhoogte gekomen (rechter grafiek).

De energiespecialisten van Publieke Zaken houden sterk rekening met dalende gasprijzen. "De markt is dusdanig gepositioneerd op tegenvallers, dat het wel heel erg moet worden om de prijs nog verder op te drijven."