Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
eerste project opgezet in Ethiopië

Moderne teelttechnieken introduceren voor Afrikaanse zachtfruittelers

Ethiopië is een land met ideale klimaatomstandigheden voor duurzame tuinbouw, met name voor de grootschalige teelt van zachtfruit. Momenteel vindt deze teelt voornamelijk plaats in open velden, maar daar komt nu verandering in, voorspelt Meteor Systems.

Men wijst op een studie uitgevoerd door de Landbouwafdeling van de Nederlandse Ambassade in Addis Abeba (2021) waaruit blijkt dat 'het potentieel aanzienlijk is', gezien de wereldwijde vraag naar zachtfruit en de gunstige klimaatomstandigheden voor de teelt van gewassen zoals aardbeien, frambozen en blauwe bessen.

Daarom hebben Zuqualla Horti PLC, FlevoPlant B.V., Resilience B.V. en Meteor Systems, met steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een eerste aardbeienproject opgezet in Addis Abeba om moderne teelttechnieken te introduceren aan Afrikaanse zachtfruittelers.

Het project wordt gecoördineerd door Resilience en is er een Nederlandse demonstratiekas gebouwd bij Zuqualla Horti PLC in Koka, Ethiopië's grootste aardbeienproducent met 20 hectare aardbeienvelden en acht hectare opkweekkassen. De demonstratiekas bestaat onder meer uit een Mini-Air tunnel, een hangend teeltsysteem en druppelirrigatie. Flevoplant heeft twee nieuwe aardbeirassen geïntroduceerd die worden geteeld op stalen goten, waarbij het drainagewater wordt opgevangen en hergebruikt, en het gebruik van pesticiden en meststoffen wordt geminimaliseerd.

Door kennis over geavanceerde teeltsystemen te delen, streeft Meteor Systems ernaar om meer dan 200 Afrikaanse telers op te leiden om lokaal zachtfruit te telen met minimale milieubelasting en maximale productie. Van 16 t/m 18 september is Meteor Systems aanwezig op de eerste georganiseerde aardbeien demodagen in Koka, waar deze teelttechnieken gedemonstreerd worden aan lokale telers.

Voor meer informatie:
Meteor Systems
Minervum 7081
4817 ZK Breda
Tel: +31 76 504 2842
[email protected]
www.meteorsystems.nl

Wout van Koppen
Zuqualla Horti PLC
[email protected]

Publicatiedatum: