Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sjraar Hulsman, Frankort&Koning

"Aardbeienmarkt opgeleefd, frambozenprijs onder druk"

Tholen - Nadat de aardbeienprijzen eind juli, begin augustus op een relatief laag niveau lagen, trekken de prijzen nu sterk aan. "Klokprijzen liggen momenteel boven de 4 euro, wat vrij fors is voor de tijd van het jaar. We zien dat de beschikbare volumes in de aardbeien relatief krap zijn. Het weer zorgt ervoor dat de oogstplanning soms wat anders uitpakt dan vooraf verwacht, zowel hier in Nederland als in andere landen", vertelt Sjraar Hulsman van Frankort & Koning. "We zitten nu in de afzet van de gekoelde teelten en doordragers op stellingen en uit de kas. De aardbeien die we binnenkrijgen van onze telers zijn kwalitatief goed, ondanks het vochtige, warme weer dat we gehad hebben. Op onze exportmarkten komen nog steeds aardbeien van de lokale vollegrondsteelt, al dan niet onder tunnels, vaak van mindere kwaliteit."

Groeiende vraag gastronomie
"Bij Frankort en Koning verzorgen we op maat een breed pakket groenten en fruit van onze telers aan een groeiende groep veeleisende retail- en gastronomieklanten. De aardbeienverkoop richting de retail loopt zoals gepland. We zien de laatste weken een groeiende vraag vanuit de gastronomie, die op ons rekent vanwege de betrouwbare kwaliteit uit Nederland, in plaats van lokaal product. Ook de Italiaanse markt doet de laatste weken volop mee in het exclusievere segment. De vraag- en verkoopmogelijkheden zien we dus goed doorlopen ondanks de hogere prijzen" vertelt Sjraar. "Inmiddels staat het herfstseizoen voor de aardbeien weer voor de deur. We starten over twee weken met de koude (tunnel)kassen. De aansluiting met de gestookte herfsteelt is er zeker, ofschoon ik denk dat de Nederlandse telers over het algemeen later hebben geplant en dat de echte piek van die teelten dus toch wat later zal vallen dan verleden jaar. Maar het weer de komende weken zal ook daar de bepalende factor in zijn."

"De frambozenmarkt staat de laatste twee weken meer onder druk. Prijzen in de markten liggen op dit moment rond de 8-10 euro per kilo. Ik merk dat in de landen waar wij naar exporteren nu herfstframbozen worden geplukt, die uit kunnen met een iets lagere prijs ten opzichte van een gekoelde teelt met longcanes. Deze afzet zal de komende weken mondjesmaat doorlopen, maar ik verwacht geen spectaculaire opleving", aldus Sjraar. "De prijs van rode bessen is de laatste weken stabiel, nu de bessen in de cel zitten en momenteel ligt de kiloprijs op de markten rond de 14-16 euro. Ik verwacht ook dat die prijzen op een stevig niveau zullen blijven, omdat er in Nederland niet zoveel rode bessen in de bewaring zitten als andere jaren."

Normalere aanvoer Peruaanse bessen
"Het Nederlandse seizoen voor de blauwe bessen is best goed verlopen. Naast onze vaste jaarronde import, hebben we hier nu ook lokaal een producent voor, die onze aanvoer verzorgt en we hebben mede daardoor ook wat meer Nederlandse bessen geƫxporteerd. Marktprijzen lagen lange tijd rond de 7 euro per kilo, maar deze zijn de laatste weken doorgetrokken naar 10-12 euro per kilo voor bessen vanuit de bewaring", aldus Sjraar. "Inmiddels zijn ook weer eerste Peruaanse blauwe bessen gearriveerd. Kwalitatief levert Peru supermooie handel. Vorig jaar was de prijs van de overzeese bessen opvallend goed, maar lag de aanvoer aanzienlijk lager. Voor dit jaar wordt een normalere aanvoer verwacht, al is het nu nog uitdagend. Hopelijk hebben klanten in het seizoen 2023/24 gemerkt dat ook voor dat product een reƫle prijs haalbaar is bij de consument, want voor het prijsniveau van 2022/23 jaar kun je volgens mij geen bessen blijven telen en exporteren."

Voor meer informatie:
Sjraar Hulsman
Frankort & Koning
Tel: + 31 (0)77 3897 328
[email protected]l
www.frankort.nl