Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel belangstelling naar robuust en weerbaar teeltsysteem voor aardbei

Al een aantal jaren loopt het programma Kennisimpuls Groene Gewasbescherming. Binnen dat programma worden voor diverse sectoren innovatieve teeltsystemen (prototypes) ontwikkeld waarbinnen alle mogelijkheden voor verduurzaming worden benut, van innovatieve technieken tot gebruik van de natuur (tijdshorizon 2030), die sterk verminderd afhankelijk zijn van chemische gewasbescherming. Financiering vindt plaats door het ministerie van LNV-LVVN.

Onlangs is door WUR Glastuinbouw, die het onderzoek uitvoert onder leiding van Kirsten Leiss, in afstemming met Stichting Aardbei Onderzoek en Agrodis een demodag georganiseerd voor de weerbare aardbei. Dit thema is zeer actueel en krijgt veel aandacht binnen alle schakels van de aardbeiproductieketen. In het onderzoek zijn op dit terrein grote stappen gemaakt. Het is van belang dat deze bevindingen naar de praktijk doorstromen. Naast een algemene inleiding over 'weerbare plant' en 'weerbare teeltsystemen' is vervolgens de focus gelegd op het weerbare teeltsysteem Aardbei.

Vervolgens werd een rondleiding gegeven met demonstraties in de kassen van WUR. Het weerbare teeltsysteem met aardbei uit zaad, biologische bestrijders met o.a. bankerplanten werd toegelicht, en een demonstratie UV-C voor meeldauwpreventie werd gegeven. Daarnaast werd ingegaan op de opkweek van aardbeien op organisch substraat met organische bemesting, de energieproef Low-chill aardbeien en het verhoogde trayveld systeem als bouwsteen voor Phytophthora-beheersing in de aardbeienopkweek. Er was veel belangstelling vanuit de adviseurs en het was goed om met elkaar de deeloplossingen te bespreken, zodat verder gebouwd kan worden aan een robuust en weerbaar teeltsysteem voor aardbei.

Hieronder vind je de links naar de twee afzonderlijke presentaties:

Presentatie 1: Herontwerp Aardbeiteeltsysteem
Presentatie 2: Weerbare planten en teeltsystemen

Bron: Artemis Natuurlijk

Publicatiedatum: