Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Duijvesteijn, SweetPoint over de sensoren van Growficient:

“Ondanks 15% minder licht, een beter wortelgestel en minder neusrot dankzij finetunen watergift”

Toen de vochtsensor die SweetPoint gebruikte aan vervanging toe was, koos de paprikateler uit het Westland voor een nieuwe oplossing: sensoren van Growficient. Hiermee hebben ze niet alleen inzicht in het watergehalte op verschillende punten in de kas, maar ook in het interingspercentage en de EC-waarde. Wim Duijvesteijn, locatiemanager bij SweetPoint: "We hebben meer inzicht in hoe het met de planten gaat."

Wim is sinds 4,5 jaar locatiemanager van de SweetPoint-vestiging in Honselersdijk. Hier is hij verantwoordelijk voor de teelt van zes kraanvakken met puntpaprika's. Een onbekende in de sector was hij niet, want Wim groeide op in de kassen van zijn vader en had tot zijn vijftigste samen met zijn broer een eigen teeltbedrijf. Ook werkte hij in de zaadveredeling en tomatenteelt.

Over zijn groene vingers valt dus niet te twisten. Toch was Wims interesse direct gewekt toen de teeltvoorlichter van SweetPoint hem vertelde over Growficient. Wim: "Nadat ik wat referenties had uitgeplozen, besloot ik om Growficient uit te nodigen voor een gesprek. Timothy, Sales Manager bij Growficient, vertelde over de voordelen van de sensoren. Ze leken mij al snel een goed instrument om erbij te hebben. Daarna moest ik mijn collega's nog overtuigen. Dat is gelukt, en inmiddels werken we bijna een jaar met Growficient."

Meer meetpunten, nauwkeuriger inzicht
De belangrijkste redenen voor de keuze voor Growficient waren de mogelijkheden voor sturing en het inzichtelijk maken van het watergehalte in de matten. Wim: "Ten opzichte van vorig jaar hebben we nu veel meer meetpunten. In elk van de zes kraanvakken in onze kas staan twee sensoren. Daardoor hebben we veel nauwkeuriger inzicht in wat er met de planten gebeurt. Als onze oude vochtsensor een afwijkende waarde gaf, moesten we op basis daarvan een beslissing nemen. Nu hebben we nog elf andere sensoren waar we naar kunnen kijken."

Een meerwaarde die de locatiemanager graag al eerder had willen hebben, zo vertelt hij: "Vorig jaar hadden we een incident waarbij bleek dat één kraanvak per ongeluk niet meedraaide. Daar kwamen we veel te laat achter. En natuurlijk gebeurt zoiets op de warmste dag van het jaar. Hadden we toen al Growficient gehad, dan hadden we dit op tijd kunnen ondervangen. Alleen daarom al vind ik het een fijn systeem om erbij te hebben."

Beter wortelgestel en minder neusrot
Sinds de start met Growficient heeft SweetPoint al verschillende verbeteringen doorgevoerd. "Voorheen begonnen we de watergift 's ochtends op een vaste tijd. Sinds we werken met de sensoren van Growficient, kijken we veel meer naar de interingspercentages. Soms betekent dat dat je al eerder gaat druppelen, soms juist dat je later begint. Daarnaast slaan we de laatste druppelbeurt vaker over, omdat we zien dat de waarden nog goed zijn."

Dat finetunen van de watergift resulteert in een beter wortelgestel. De paprikateler vervolgt: "Onze planten staan er dit jaar fris en gezond bij en ook het wortelgestel ziet er goed uit. Dat merken we bijvoorbeeld aan het feit dat we minder neusrot hebben. En dat terwijl we door het donkere, natte voorjaar 15 procent minder licht hebben gehad dan vorig jaar. Ik denk dat we zeker in die periode goed ons voordeel hebben gedaan met de informatie uit de sensoren."

Van de sterke wortels hoopt Wim de komende maanden nog meer voordelen te ervaren. Hij vertelt: "Als je in september of oktober een foutje maakt, kan het zomaar zijn dat het gewas flauw gaat. Dan zit je productie erop. Omdat we de intering van de matten nu goed in beeld hebben en beter kunnen sturen, verwacht ik dat we de wortels tot het laatste moment gezond kunnen houden. En dus ook nog een goede eindproductie kunnen realiseren."

Nieuwe inzichten door de interingsgrafiek
Om het maximale uit de sensoren te halen, checkt de locatiemanager het dashboard van Growficient meerdere keren per dag. Hij vertelt: "In de ochtend kijk ik met name naar de interingsgrafiek. Ook de grafieken met de EC-ontwikkeling over meerdere dagen roep ik regelmatig op. Daarnaast ben ik blij met de app. Zeker als ik weekenddienst heb, kijk ik vaak tussendoor even hoe het gaat. Ook is het handig dat je een melding krijgt als je beneden een ingestelde waarde zakt. Zo heb je altijd alles goed in beeld."

De sensoren blijken dus een handig hulpmiddel, maar hebben ze Wim – ondanks een leven lang ervaring in de teelt – nog nieuwe inzichten opgeleverd? Hij sluit af: "Ja, ik leer nog steeds nieuwe dingen bij. In het verleden ging ik ervan uit dat een plant altijd meer verdampte als het warm was. Met de sensoren zie ik dat dat niet per se zo is. Als het bijvoorbeeld heel vochtig is, verloopt de intering anders dan ik had verwacht. Dat is hele waardevolle informatie, waarmee we de teelt verder kunnen optimaliseren."

Om die optimalisatie verder vorm te geven, hoopt de teler nog iets anders voor de toekomst. "In het ideale geval kunnen we de watergift automatiseren met behulp van de data uit de sensoren. Ik denk bijvoorbeeld aan een zelflerend systeem, dat in combinatie met de huidige weersomstandigheden en de weersverwachting een ideale lijn kan uitzetten. Door deze lijn te volgen houden we het watergehalte stabiel, terwijl we toch zelf controle hebben over de watergift."

Voor meer informatie:
Growficient
Tel: +31 6 26 084 847
[email protected]
www.growficient.com

Publicatiedatum: