Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
70% kassen ouder dan 40 jaar

Consortium voor upgrade Britse kasteelt

Een consortium met telers, fabrikanten en onderzoekers wil de teelt in kassen in het Verenigd Koninkrijk een upgrade geven.

Het Greenhouse Innovation Consortium (GIC), onder leiding van dr. Sven Batke, Reader in Plant Science aan de Edge Hill University, is opgericht om de uitdagingen aan te pakken waarmee de glastuinbouwsector in Engeland wordt geconfronteerd.

De samenwerking, met Pilkington VK (een lid van NSG Group), Philips, FlavourFresh, CambridgeHOK en GlassFutures, moet innovatie versnellen en de sector vooruithelpen door samenwerking en kennisdeling te stimuleren. Ook The Flavour Farm, waar het Nederlandse teeltbedrijf Duijvestijn toe behoort, doet mee.

Sven, oprichter en voorzitter van de GIC: "De glastuinbouwsector in Engeland heeft potentie om een leidende rol te spelen in duurzame voedselteelt. Om complexe uitdagingen het hoofd te bieden is echter collectieve actie vereist en zijn er innovatieve oplossingen nodig. De GIC brengt de collectieve expertise en middelen van toonaangevende spelers in de sector samen om een gezamenlijk ecosysteem te creëren dat innovatie bevordert en positieve verandering stimuleert. In Engeland zijn we nog steeds sterk afhankelijk van import van voedsel uit het buitenland. Zo wordt 80% van het fruit en meer dan de helft van de groenten geïmporteerd. Deze afhankelijkheid heeft Engeland erg kwetsbaar gemaakt."


Sven Batke

Het consortium heeft veelzijdige doelen. "We willen geavanceerde technologieën gebruiken, ontwikkelen en testen om de kwaliteit, opbrengst en veerkracht van gewassen te verbeteren. Daarnaast willen we telers helpen hun gebruik van hulpbronnen te verbeteren en duurzamere praktijken te ontwikkelen. Ook willen we wetenschappelijk bewijs leveren van nieuwe materialen en praktijken die bedrijven kunnen helpen hun risico's te verkleinen".

Netwerkmogelijkheden
"We bieden ook opleidings- en netwerkmogelijkheden om kennisoverdracht en innovatie mogelijk te maken en telers te helpen concurrerender te worden en beter bestand te zijn tegen fluctuerende markten. Tot slot bouwen we capaciteit op in de sector voor de productie van kassen door leiding te geven aan teler geïnformeerde productontwikkeling."

Het diverse lidmaatschap van het GIC bewijst dat het consortium streeft naar een holistische aanpak die alle aspecten van de glastuinbouwsector omvat. Door gebruik te maken van individuele sterke punten en gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling te stimuleren wil het GIC tastbare voordelen opleveren voor zijn leden en de tuinbouwsector in Engeland in bredere zin.

Speciaal glas
Dr. Anna Colley van Pilkington VK vertelt dat ze onlangs Pilkington BotanicalTM hebben gelanceerd, een speciaal glasassortiment voor kassen, dat is ontworpen om telers te helpen de lichtomgeving in hun kassen te optimaliseren. "Door samen te werken met GIC-leden kunnen we meer commercieel realistische tests uitvoeren en meer klantgerichte producten ontwikkelen." De markt voor kassen in Engeland is relatief klein vergeleken met andere landen in Europa.

Innovatie
Noel O'Leary van CambridgeHOK: "De sector in Engeland heeft altijd voorop gelopen op het gebied van innovatie, maar wordt in de schaduw gesteld door Nederland en de daarmee gepaard gaande efficiëntieverbeteringen. Het is geweldig om te zien dat Engeland weer een drijvende kracht is achter wereldwijde innovaties."

Volgens schattingen van het GIC is 70% van de kassen in Engeland ouder dan 40 jaar. Kassen kunnen, in vergelijking met buitenteelt, het hele jaar door voedsel opleveren. De glastuinbouwsector in Engeland kent echter weinig investeringen en groei.

"Als bedrijf is het de afgelopen jaren een uitdaging geweest", vertelt David Barker van FlavourFresh. "De stijgende energieprijzen, Brexit en het tekort aan geschoold personeel hebben bedrijven als het onze kwetsbaar gemaakt. We hebben ons aangesloten bij het GIC omdat we geloven dat we alleen door innovatie capaciteit en veerkracht kunnen opbouwen."

Testen van nieuwe glascoatingtechnologieën
De GIC heeft verschillende strategieën ontwikkeld om de komende jaren samen te werken. Zo hebben ze onlangs nieuwe glascoatingtechnologieën getest die zijn ontworpen op de campus van Edge Hill University in Ormskirk. Sven: "Het is een spannende en belangrijke tijd voor de Engelse glastuinbouwsector. We zijn gemotiveerd om lokale bedrijven te ondersteunen en de volgende generatie plantenwetenschappers op te leiden die de sector positief kunnen beïnvloeden."

Bron: edgehill.ac.uk

Publicatiedatum: