Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"IJslandse telers verhogen de prijs niet zomaar bij een tekort"

Hoge komkommervraag na TikTok-hype in IJsland, maar geen hogere prijzen

De recente TikTok-rage heeft geleid tot een enorme vraag naar komkommers, waardoor ze de afgelopen weken in heel IJsland uitverkocht raakten. Bárður Marteinn Níelsson, inkoopmanager bij Bananar, de grootste AGF-importeur op het eiland, noemt de situatie enigszins ongebruikelijk: "We merken een toegenomen verkoop van komkommers. Ondanks het tekort blijven de prijzen gelijk. IJslandse telers verhogen de prijs niet zomaar bij een tekort."

Marteinn Níelsson legt uit dat de online rage zeker heeft bijgedragen aan de verhoogde vraag naar komkommers, maar dat het ook een periode is waarin de beschikbaarheid traditioneel lager is in IJsland. "Er heeft inderdaad een TikTok-video over een salade die voornamelijk uit komkommers bestaat de vraag opgevoerd. Ongeveer 99% van de komkommers die in IJsland worden geconsumeerd, zijn lokaal geteeld. Ze worden het hele jaar door met belichting geteeld, maar telers moeten de planten ongeveer twee tot drie keer per jaar vervangen in de kassen. Dit resulteert in een lagere productie in bepaalde weken, wat het aanbod tijdelijk vermindert. Dit is precies wat er de afgelopen twee weken is gebeurd en het zal nog een paar weken zo blijven, omdat sommige telers drie tot vier weken lang een lagere productie hebben. Tegelijkertijd kan het feit dat komkommersalade als gezond wordt gepromoot de consumptie hebben verhoogd."

Hij zegt dat de IJslandse seizoenen voor groenten en fruit in de zomer relatief normaal zijn verlopen, hoewel er enkele ongewone omstandigheden zijn geweest. "De afgelopen maanden was het moeilijker dan normaal om kwalitatief goede producten te importeren. Er was een tekort aan bepaalde soorten groenten, wat we eerder niet hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld, de import van prei uit Nederland was twee tot drie weken geleden beperkt. Dit voorjaar was het bijna onmogelijk om prei te leveren totdat de nieuwe oogst beschikbaar was. Dit is in de afgelopen 30 jaar nog niet voorgekomen."

IJsland slaat de zomer over en gaat meteen van de lente naar de herfst
Marteinn Níelsson merkt op dat de prijzen voor geïmporteerde groenten en fruit aanzienlijk hoger zijn dan vóór de coronapandemie, terwijl de vrachtkosten nauwelijks zijn veranderd. "Sommige appelsoorten, zoals Honeycrisp uit Frankrijk, zijn momenteel niet beschikbaar. Over het algemeen konden we echter krijgen wat we nodig hadden. De vraag in IJsland is gezond en de prijzen zijn stabiel. Deze zomer was het weer, net als in sommige andere Europese landen, niet optimaal. De buitenteelt van groenten is hierdoor minder goed. Momenteel hebben we bloemkool, broccoli en wortelen van lokale IJslandse telers. De prijzen voor citroenen waren de afgelopen twee weken ook bijzonder hoog. We kopen elke week citroenen uit Nederland en de prijzen zijn flink gestegen. Er zijn mensen hier die nog steeds wachten op de zomer, die lijkt te zijn overgeslagen; we zijn direct van de lente naar de herfst gegaan," aldus Marteinn Níelsson, die Bananar binnenkort gaat verlaten om van zijn pensioen te gaan genieten.

Voor meer informatie:
Bárður Marteinn Níelsson
Bananar
Tel: +35 45250107
[email protected]
www.bananar.is

Publicatiedatum: