Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met minder verdamping en weinig warmte toch goede belichte komkommerteelt

Door verdamping te beperken kan met heel weinig warmte een belichte teelt komkommers toch uitgevoerd worden. Dat blijkt uit het project 'Komkommer jaarrond in balans met minimaal energieverbruik'. De belangrijkste resultaten in het project waren een toename van de opbrengst met bijna 45% en een besparing van energie met ruim 21%. De vervolgstappen zijn het verder opzoeken van de grenzen van energie-input en gewasverdamping zonder dat het ten koste gaat van de plantgezondheid.

De onderzoekers van Botany kijken bij Kas als Energiebron terug op de resultaten na het derde teeltseizoen hoge-draad en belichte komkommerteelt, met minimaal energieverbruik en een juiste balans van de input van elektra en gas. Het uitgangspunt van het onderzoeksproject is dat daarbij jaarrond komkommers van goede kwaliteit geteeld moeten worden.

Het project is geïnitieerd door de gewascoöperatie Komkommer en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Het onderzoek levert belangrijke inzichten op.

Resultaten derde proefseizoen
In de eerste twee winterseizoenen van het project zijn de eerste stappen gezet in het terugbrengen van het energieverbruik. Afgelopen winter was het doel om dit verder te optimaliseren, door een verbeterde licht-warmteverhouding en door beperking van de verdamping.

De totale productie ligt nog niet op praktijkniveau. Teeltoptimalisatie is dan ook het volgende doel. Vervolgstappen zijn het verder opzoeken van de grenzen van energie-input en gewasverdamping zonder dat het ten koste gaat van de plantgezondheid.

Bekijk in onderstaande video de leerpunten van het derde seizoen Optimale komkommerteelt bij minimaal energieverbruik.

Het onderzoek is geïnitieerd door de gewascoöperatie Komkommer, gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron en mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (Kijk), een brede begeleidingscommissie en kennispartners uit het bedrijfsleven: BASF Nunhems, Biotalys, Enza Zaden, Grodan, Maurice, Mertens, More, NovaCropControl, Plant Lighting, Ridder, Rijk Zwaan, Royal Brinkman en Signify.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: