Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-input paprikateelt verder omlaag

Momenteel loopt het project 'Paprikateelt met minimaal CO2: Fossielvrij en weerbaar' op het Improvement Centre. Dit project is een vervolg op 'Paprika weerbaar richting fossielvrij' waarbij al een grote energiewinst is behaald. Het huidige project heeft als doel verdere reductie van energie-input en optimaliseren van CO2-inzet. De resultaten van vorig jaar lieten zien dat de meeste energie-input nodig is bij de start van de teelt. Zo werd in de eerste tien weken, meer dan 40% van de totale energie-input voor verwarming van de kas ingezet. Dit ondanks intensief schermen. Bas Oudshoorn, Onderzoeker Improvement Centre deelt een update via Kas als Energiebron.

Verder verlagen energie-input
Door het toevoegen van een AC-folie is de isolatie van de kas verder verhoogd en dit heeft duidelijk positieve effecten gehad. De voorgaande en de huidige teelt kunnen niet een-op-een worden vergeleken door andere buitenomstandigheden en andere plantdata. Toch kan men stellen dat de energie-input verder verlaagd is. Gemiddeld was de warmte-input voor de verwarming 0.3m³/m²/week lager t/m week 10. Hierna is het energiedoek verwijderd en is de energie-input vergelijkbaar met vorig jaar.

Actieve ontvochtiging
Bijkomend voordeel van het AC-folie is een hoger vochtgehalte in de kas. Er is bewust gekozen voor een AC-folie met minimale perforatie om zoveel mogelijk vocht binnen te houden. Dit heeft ertoe geleid dat de actieve ontvochtiging eerder kon worden ingezet en er meer energie geoogst kon worden. Hierdoor lag de netto energie-input (energie-input minus energie-oogst) in week tien nagenoeg gelijk, ondanks dat dit seizoen vijf weken eerder is begonnen.

Goede groei
Net als vorig jaar is ook dit jaar een goed groeiend gewas te zien. Hierbij zijn wel de effecten van het sombere voorjaar te zien. De plantbelasting is minder snel opgelopen en het vruchtgewicht ligt lager dan vorig seizoen. Maar dit komt overeen met de ervaringen in de praktijk en momenteel wordt met 2.5 kg/m² voorgelopen op vorig jaar.

Optimaliseren CO2-inzet
De focus ligt nu op het optimaliseren van de CO2-inzet. Dit doet men door het gewenste CO2-niveau af te bouwen als de luchtuitwisseling toeneemt. Hiermee wordt voorkomen dat er maximaal wordt gedoseerd bij openstaande ramen. Daarnaast wordt geprobeerd de ramen zo lang mogelijk gesloten te houden door de kas te koelen via verneveling. Tot nu toe is een grote besparing op CO2-input en een verhoogde efficiëntie te zien. Hierbij worden wel lagere CO2-concentraties geaccepteerd. De toekomst zal uitwijzen wat het effect hiervan is op de productie.

Het project wordt uitgevoerd door Delphy Improvement Centre en is gefinancierd door het programma Kas als energiebron, het innovatie- en actieprogramma vanuit het ministerie LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK), de gewascoöperatie Paprika, Rijk Zwaan, De Ruiter Seeds, Enza Zaden, Cultilene, Ludvig Svensson, gemeente Lansingerland, Stichting Hagelunie, Skytree, Priva en Van Dijk Heating een bijdrage. De proef is intensief gevolgd en begeleid door telers.'

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: