Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pim is dertig en wil door met paksoi en postelein in nieuwe kas

Tholen - Aan de 3e Barendrechtseweg 545 staat begin volgend jaar geen kas meer. Het glastuinbouwbedrijf van Pim van Wingerden maakt plaats voor woningen via de ruimte-voor-ruimte-regeling. De dertiger wist dat het eraan zat te komen, al was het tot voor kort nog wel onzeker wanneer de sloop van de kas precies zou kunnen starten. Ondertussen zocht Pim naar een nieuwe locatie, maar voorlopig zonder succes.

"Ik heb de geschikte locatie nog niet gevonden", vertelt de bladgewassenteler net nadat hij de heftruck, waarop we hem rijdend aantreffen, heeft geparkeerd. Ruim vijf jaar terug nam hij na het overlijden van zijn vader het bedrijf over. Nu zoekt hij een nieuwe locatie die liefst net iets groter is dan de kas van 1 hectare waarin hij nu teelt. "1,5 à 2 hectare zou perfect zijn, liefst met een huis ernaast. Ik vind het namelijk belangrijk om dicht bovenop de teelt te zitten."

Paksoi
De laatste tijd had hij het regelmatig over de toekomst van zijn bedrijf Growing Healthy Vegetables met onder meer zijn makelaar, zijn afnemers, de plantenkweker en het veredelingsbedrijf. Wisten zij misschien een goede nieuwe locatie voor hem? Ook bezocht hij diverse locaties om te kijken wat er eventueel mogelijk was. "Vooral de grond vind ik belangrijk. Ik moet er goed paksoi en postelein in kunnen telen."

Tot drie jaar terug teelde Pim nog raapstelen. Dat deed zijn vader ook altijd. De raapstelen zijn inmiddels ingeruild voor de teelt van paksoi. "Dat geeft mij een stabiele basis." Paksoi teelt Pim jaarrond. Postelein niet meer, maar zomers teelt hij dat nog wel. Voor beide gewassen heeft hij goede afnemers. "Ik zit momenteel eigenlijk het hele jaar ramvol. Dat is met een grondteelt eigenlijk niet ideaal. Mijn vader zei altijd: 'Grond moet ook rust hebben.' Vandaar dat ik het liefst een iets grotere kas vindt om mee door te gaan."

Zoektocht
In de regio Barendrecht-Ridderkerk zijn er, ondanks dat er heel wat telers zijn gestopt en kassen zijn gesloopt, nog altijd de nodige kassen te vinden waar Pim prima zijn bedrijf zou kunnen doorzetten. "Alleen willen de vaak al wat oudere telers die daar nu in zitten lang niet altijd verkopen. Zij telen liever zelf nog even door totdat ze stoppen. En te huur is er eigenlijk ook maar weinig."

Begin januari start de kassensloper met de sloop van de kas aan de 3e Barendrechtseweg. Helemaal zonder kas zit Pim dan nog niet, want voor in de maanden januari en februari heeft hij nog een paar duizend vierkante meter gehuurd. "Ook de afgelopen jaren heb ik weleens wat bij gehuurd, maar het nadeel van huren is dat je moeilijk kunt investeren. En dat is met het oog op de toekomst wel nodig."

Unieke positie
Vanaf het moment dat hij het bedrijf overnam, maakte hij de coronacrisis, de energiecrisis en ook het nodige natuurgeweld mee. "Bij die windhoos hier in de buurt rinkelden er honderden ruiten uit en ook dit voorjaar was het raak bij de storm. De coronacrisis en de energiecrisis heb ik uiteindelijk goed doorstaan. Gas verstook ik eigenlijk nauwelijks, dus dat is gelukkig niet zo'n groot probleem."

In de gesprekken die Pim met veel van zijn contacten voerde, werd hem regelmatig op het hart gedrukt dat hij in een vrij unieke positie zit. "Je hebt ervaring, je bent jong en je wilt. Dat komt in de grondgebonden teelt van bladgewassen in de kas niet zoveel voor, weet ik ook."

De dertiger met ambitie blijft daarom doorzoeken – "die goede combinatie van een kas en huis is er echt wel" – en door telen in de kas zolang het nog kan. Zijn afnemers kunnen de komende tijd nog rekenen op vers geoogste groenten. "Ik hoop de pauzeknop niet echt in te hoeven drukken, maar moest wel duidelijkheid geven aan mijn afnemers."

Na het maken van een foto lopen we de kas weer uit. Eenmaal buiten wijst Pim naar de schuur. "Kijk, ik heb laatst de gasleiding nog geverfd. Ik wil alles wel netjes houden." Het moge duidelijk zijn, teler Pim is er ondanks de sloop van zijn kas nog niet klaar mee. Hij wil door.

Voor meer informatie:
Pim van Wingerden
Growing Healthy Vegetables
[email protected]