Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertical farming in Nederland: van hype, via desillusie naar heroriëntatie

Sinds een paar weken groeien er bladgroenten in een gloednieuwe vertical farm op een industriegebied in Amsterdam-West. Het gaat om de vertical farm van Growy, op dit moment een van de weinige actief producerende vertical farms in Nederland, constateert Trouw op bezoek in Amsterdam.

De krant spreekt de nuchtere teler Ard van de Kreeke over de hype en nu het 'dal van desillusie' waarin de sector zit, toekomstplannen en de mogelijkheden voor vertical farms in Nederland. "Techgiganten investeerden honderden miljoenen in dit soort bedrijven. Ze wilden iets gigantisch en futuristisch opbouwen, maar we praten gewoon over blaadjes sla."

In de krant laten ook Leo Marcelis, David Katzin en Luuk Graamans hun licht schijnen op de recente ontwikkelingen. Katzin en Graamans zijn kritisch, onder meer vanwege het bekende argument over 'gratis zonlicht' dat wordt gemist in een vertical farm.

Teler Ard benadrukt het positieve van nog meer controle over teeltfactoren dan in de kas. Ook de WUR-wetenschappers noemen dat. Ze zien vooral kansen voor een hybride vorm, met opkweek in een vertical farm en afkweek in een kas.

Bron: Trouw (€)

Indexfoto: meerlagenteelt Growy, dat ook buiten Nederland actief is in onder meer Singapore en Koeweit

Publicatiedatum: