Op 27 augustus stuurde minister Wiersma een brief aan de Tweede Kamer met de voorgestelde wijzigingen voor het Nationaal Strategisch Plan in 2025, de nationale invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). LTO vindt dat vergeleken met eerdere uitwerkingen, dit uiteindelijke voorstel is verbeterd.
In juli sprak LTO haar zorgen uit over mogelijke verdere aanscherpingen van de GLB-voorwaarden in 2025. Er dreigden forse beperkingen doorgevoerd te worden aan bouwplannen in veenweidegebieden en strengere punteneisen voor deelname aan de eco-regelingen. Op deze twee punten is het uiteindelijke voorstel sterk verbeterd. De wijzigingen die nu zijn voorgelegd zijn niet op alle onderdelen ideaal, maar ze verhouden zich veel beter tot de agrarische bedrijfspraktijk.
In de 147.000 hectare kustveengebieden (GLMC 2) geldt voor percelen blijvend grasland op veengrond dat deze blijvend grasland moeten blijven. Maar naast deze maatregel worden geen andere bouwplanrestricties doorgevoerd. Op locaties waar nu bouwland ligt ten behoeve van mais, aardappelen of andere gewassen kan dat ook in de toekomst zo blijven.
Ook de eisen voor deelname aan de eco-regeling worden niet verzwaard. Wat LTO betreft is dat goed nieuws omdat boeren en tuinders juist gestimuleerd en gemotiveerd moeten worden om gebruik te maken van de eco-regelingen, niet ontmoedigd. In de Kamerbrief stelt minister Wiersma wel dat, als er vanaf 2025 weer een budgettekort ontstaat op de eco-regelingen, deze binnen het GLB-budget opgelost moet worden. En dus niet door opnieuw 50 miljoen euro met nationale middelen op te plussen, zoals in 2023 en 2024 het geval was.
Een aspect waar LTO bezwaar tegen heeft, is de uitwerking van sociale conditionaliteit. Agrariërs worden vanaf 2025 geconfronteerd met kortingen op de toegekende GLB-steun als de Arbeidsinspectie iets niet in de haak vindt. Feitelijk is daardoor sprake van dubbele boetes.
Vervolg
De Europese Commissie heeft nu drie maanden tijd om de Nederlandse voorstellen te beoordelen. De Commissie zal dan een "observation letter" sturen met haar oordeel over de voorgestelde wijzigingen. LTO vindt dat minister Wiersma met dit voorstel een goed pakket op tafel legt om het GLB realistisch, uitvoerbaar én ambitieus verder vorm te geven.
Bron: LTO