Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kapotte douanescanner ECT Delta Terminal zorgt voor vertraging

In de Rotterdamse haven is de vaste douanescanner van de ECT Delta Terminal al enige tijd buiten gebruik. Evofenedex heeft deze voor veel ondernemers vervelende situatie besproken met de Douane. Deze probeert zoveel mogelijk op te schalen met mobiele scanners. Dit brengt echter beperkingen met zich mee, zoals langere scantijden en een kleinere capaciteit.

De vaste douanescanner van de ECT Delta Terminal raakt op 6 augustus 2024 beschadigd en moest hierdoor buiten gebruik worden gesteld. In de week van maandag 19 augustus voerde een schade-expert een analyse uit om de omvang van de schade vast te stellen. Dit was verzekeringstechnisch noodzakelijk voordat de Douane verdere stappen kon ondernemen. In diezelfde week ontving evofenedex de eerste signalen vanuit het bedrijfsleven over de groeiende rij van containers die staan te wachten op een scan.

Toegenomen doorlooptijden D-controles
De vertragingen op de ECT Delta Terminal komen bovenop de toegenomen doorlooptijden voor D-controles. Dit zijn de voorlopige documentcontroles waaraan alle veterinaire en fytosanitaire zendingen uit derde landen worden onderworpen. Het Agrarisch Import Platform stuurde hierover al in mei een brandbrief aan directeur-generaal Nanette van Schelven omdat de doorlooptijden toen rond de 200 uur lagen, in plaats van de norm van 36 uur. De Douane heeft toen een actieplan opgesteld. Mede door de zomervakantie heeft dit plan helaas nog niet het beoogde resultaat opgeleverd.

Snelle en structurele oplossing
Evofenedex heeft stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat een snelle en structurele oplossing van beide problemen prioriteit krijgt. Hiervoor wordt contact onderhouden met zowel de Douane als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die eindverantwoordelijk is voor de D-controles.

Bron: evofenedex

Publicatiedatum: