Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland derde exporteur van EU

Nederland was in 2023 de derde exporteur van goederen en diensten van de EU-landen. Alleen Duitsland en Frankrijk exporteerden meer. In 2023 exporteerde Nederland 945 miljard euro aan goederen en diensten op basis van eigendomsoverdracht. De export van goederen heeft een relatief groot aandeel in de totale export van Nederland. Na Duitsland is Nederland de grootste goederenexporteur van de EU. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Nederland exporteert meer dan het importeert. Dit betekent dat de internationale handel positief bijdraagt aan het bbp. In deze cijfers wordt de export bepaald op basis van eigendomsoverdracht. Dat betekent dat het eigendom van de goederen en diensten wordt overgedragen van een Nederlands ingezetene naar een niet-ingezetene. Het gaat hierbij dus niet om grensoverschrijding.

Vooral zakelijke diensten en chemische en farmaceutische producten
In 2023 hadden zakelijke diensten en chemische en farmaceutische producten het grootste aandeel in de export. Daarnaast exporteerde Nederland veel voedings- en genotmiddelen, machines en elektrische apparatuur. Het gaat hierbij om zowel producten en diensten die in Nederland worden gemaakt als om wederuitvoer. De wederuitvoer van goederen is ruim 37 procent van de export van goederen en diensten.

Ten opzichte van 2015 is met name de export van machines en elektrische apparatuur, chemische en farmaceutische producten en overige industriƫle producten toegenomen. De export van delfstoffen is juist lager dan in 2015.

Bron: CBS

Publicatiedatum: