Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Klaas de Jager, The Greenery:

"We gaan volgend jaar naar een verdubbeling van het areaal Inspire-aardbeien"

"Met Inspire hebben we een heel mooi, uniek ras in handen. Dit aardbeienras valt onder het merk Inspiring Berries: dit staat voor premiumkwaliteit fruit met de beste teelteigenschappen en klantspecificaties. De Von-braam en de Lagorai-framboos vallen daar ook onder", vertelt product marketeer Kantinka Bijl van The Greenery.

Ze vertelt dat niet alleen aardbeientelers van The Greenery aanhaken of uitbreiden, maar dat er ook aanwas is van externe telers die aanhaken op het Inspire-platform. "The Greenery heeft exclusiviteit op het ras Inspire en gelooft in de potentie van dit ras en zet daarom vol in op merkbekendheid om areaalgroei te realiseren. En dat begint zijn vruchten af te werpen bij onze telers, klanten en consumenten, letterlijk én figuurlijk."

Inspire: toegevoegde waarde voor telers én klanten
"Dit Inspire-aardbeienras biedt zowel telers als retailers en andere klanten toegevoegde waarde", bevestigt Klaas de Jager (Agronomist, The Greenery). "De vruchten hebben een constante kwaliteit en de aardbeien een zó goede smaak dat ze op de Floriade zelfs in de prijzen viel. Gecombineerd met een hogere standaard in houdbaarheid is de Inspire een exclusieve aardbei. Voor telers biedt dit ras stabiliteit omdat het aardbeien produceert zonder oogstpieken. Hiermee kan de teler zijn personeel beter spreiden en is de aanvoer richting klanten constant."

"Verder ligt de oogstprestatie van Inspire heel hoog. Dat heeft een positieve uitwerking op de arbeidsinvulling op telersbedrijven en het organiseren van de oogst. Tot slot is de Inspire-aardbei minder ziektegevoelig dan andere aardbeienrassen waardoor je groener kunt telen. De combinatie van deze winnende eigenschappen maakt het Inspire-ras erg interessant voor telers in de glastuinbouw. Zelfs wanneer je als teler vanuit de sierteelt over wilt schakelen naar de fruitteelt."

Areaalverdubbeling
"We gaan volgend jaar naar een verdubbeling van het areaal. Waarvan een groter deel onder telers van The Greenery. Een aantal telers kweekt de eigen planten op en één van de telers van The Greenery heeft ook een sub-licentie om planten te mogen vermeerderen, dat is een unieke positie. Daarnaast zijn er niet-Greenery telers die puur aanhaken op het Inspire-platform: de zogenaamde platform-leden. Zij leveren de Inspire-aardbeien aan The Greenery of blijven bij hun eigen bestaande afzetkanaal. Zij zijn wél onderdeel van het nieuwe Inspire-platform", vertelt Klaas. "De vorm is afhankelijk van de win-winsituatie die we samen kunnen realiseren."

Platformlid van Inspire? Of lid van The Greenery?
Diepstraten is een onafhankelijk teler én platform-lid. "Wij willen Inspire gaan telen omdat dit ras niet piekt zoals veel van de traditionele junidragers, maar mooi gelijkmatig produceert. Inspire kent een hoge plukprestatie en brengt constant een goede kwaliteit aardbeien voort. Daarom zijn we aangehaakt op het platform en telen we nu onze planten in 2024 op voor een doorteelt op 6 ha die augustus 2025 van start zal gaan.

Westberry kiest er juist voor om zich in 2025 aan te sluiten als lid van The Greenery: "Westberry kiest ervoor om per 2025 het ras Inspire te telen: deze aardbei heeft zich de laatste jaren bewezen in de markt met goede kwaliteit en smaak. Wij doen dit samen met The Greenery omdat zij de klanten hebben en we met meer telers kunnen samenwerken en elkaar kunnen verbeteren", vertelt Robert Zwinkels (mede-eigenaar Westberry).

In gesprek met andere partijen geeft men aan met trots de volgende stap in duurzaamheid en innovatie door platform-lid te worden. Met de introductie van Inspire zetten zij in op duurzame productie, dankzij de gunstige teeltomstandigheden en de uitstekende integratie met belichte teeltmethoden. Daarbij staan duurzaamheid en innovatie centraal, en ze blijven zich inzetten voor een groenere toekomst. Zo lopen er nog een aantal gesprekken met geïnteresseerde partijen.

Cox Aardbeien is al jarenlang lid van The Greenery en zet met de aankoop van een nieuwe locatie van 5 hectare in op uitbreiding van het productieareaal naar ruim 11 hectare, wat mogelijk gemaakt wordt door de gunstige eigenschappen van Inspire op gebied van arbeid. "Zonder dit ras, zouden wij een dergelijke stap niet durven zetten, maar met Inspire wél. Wij mogen Inspire ook zelf vermeerderen en de eigen planten opkweken, zo hebben wij de gehele keten zelf in de hand."


Agronomist Klaas de Jager inspecteert de aardbeien van The Greenery in de kas van teler Guus Cox.

Vraag en aanbod koppelen
Klaas: "Vanuit The Greenery zijn wij de schakel om telers, areaal én productie te koppelen aan klanten en de markt. Dat is onze missie." "Dat is waar onze échte kracht ligt", vult Katinka aan. "Wanneer je niet alleen telers, maar ook klanten aanhaakt, kun je het areaal laten groeien gekoppeld aan de klantvraag. Retailers en andere klanten kunnen zichzelf melden en telers/ leveranciers laten aanhaken op het Inspire-platform. Maar, ook als teler kun je klanten aanbrengen. Samen kunnen we dan een groeiplan bedenken én uitvoeren; dat geeft meer zekerheid en past bij onze (internationale) ambities richting de toekomst."

'Inspire-strawberry showcase'?
Speciaal voor retailers of zachtfruitspecialisten, die geïnteresseerd zijn in het afnemen of telen van Inspire organiseert The Greenery in de week van 30 september tot 4 oktober de 'Inspire-strawberry showcase'. Geinteresseerden kunnen contact opnemen met hun verkoper van The Greenery of Klaas de Jager.

Voor meer informatie:
Klaas de Jager
The Greenery
Mob: 06 53 84 24 02
[email protected]
www.thegreenery.com

Publicatiedatum: