Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laatste rondje komkommers voor Kwekerij de Kreek

Tholen - De laatste teelt komkommers staat volop te groeien bij Kwekerij de Kreek in 's-Gravendeel. Het is het derde rondje komkommer van drie rondjes per jaar, maar ook écht het allerlaatste rondje. Teler Kees de Kreek gaat met pensioen en zoon Wim heeft besloten het bedrijf van 1,6 hectare niet over te nemen. De keuze werd een paar jaar geleden al gemaakt, dus kunnen de telers het nu mooi afsluiten. "Op 1 november komt de sloper", laat Kees dinsdagochtend van achter in de kas weten, terwijl zoon Wim bij het sorteren te vinden is.

Productie en prijzen
De huidige teelt stemt de telers tevreden. "Bij het tweede rondje komkommer hebben we niet tussengeplant, dus hadden we wat minder productie, maar we koersen nog wel aan op een hogere productie dan vorig jaar. Ik verwacht rond de 165 stuks uit te komen."

Eind augustus liggen de komkommerprijzen op hoog niveau. "Financieel loopt het goed", aldus Kees. "Ze kosten bekant een 1 euro per stuk momenteel." Kwekerij de Kreek oogst dit laatste seizoen door tot half oktober. Daarna komt de kassensloper. De kassen gaan plaatsmaken voor woningbouw via de ruimte-voor-ruimte-regeling.

Ervaring
Wim besloot het bedrijf niet over te nemen, mede door bedrijfsgrootte, stijgende kosten en de leeftijd van het bedrijf. Groeien op de huidige locatie gaat en ging ook niet. Daarnaast zag hij 'het risico alleen aangaan met zo'n bedrijf' ook niet zitten, zoals hij schrijft op LinkedIn bij een foto van een goed groeiend gewas eind augustus.



De glastuinbouwervaring van de telers gaat niet verloren. Wim gaat bij een potplantenkweker werken en Kees in principe met pensioen, al laat hij desgevraagd wel weten dat bij vragen naar zijn ervaring hij de optie openhoudt daar in welke vorm dan ook nog iets mee te doen. "Maar ik heb nu nog geen plannen." Eerst maar eens de huidige teelt afronden, met ook een klein beetje tomaten en paprika's voor de huisverkoop. De vaste kopers aan huis werden deze zomer al over het naderende stoppen van de kwekerij geïnformeerd.