DCMR Milieudienst Rijnmond zet de komende jaren met extra handhaving en toezicht in op het verminderen van de uitstoot van fijnstof en stikstof in de glastuinbouw. Ook wil men met nieuwe protocollen bereiken dat bedrijven beter presteren en verder onder de emissiegrenswaarde blijven, zo blijkt uit een Monitoringsrapportage over 2023 en het meerjarenprogramma voor de jaren 2023-2026.
Binnen de glastuinbouw zijn nieuwe protocollen voor de ureum-boekhouding uitgezet ter vermindering van de stikstofuitstoot. Met die nieuwe protocollen willen de milieudienst bereiken dat de bedrijven beter presteren en verder onder de emissiegrenswaarde blijven. Op dit vlak is er sprake van een samenwerking tussen de toezichthouders en team lucht. Op de ureum-boekhouding wordt volgend jaar gecontroleerd.
Veel bedrijven in de glastuinbouw maken gebruik van een (eigen) WKK; een warmte-krachtkoppeling die zowel warmte als elektriciteit opwekt door het verbranden van aardgas. In de wet zijn monitoringseisen vastgesteld voor WKK's. Ureum wordt gebruikt in speciale rookgasreinigers om de stikstofoxiden uit de rookgassen te verwijderen. Een goede ureumboekhouding toont aan dat wordt voldaan aan de emissiegrenswaarden.
Er wordt gecontroleerd bij de glastuinbouwbedrijven of de ureumboekhouding aanwezig is. Wanneer de ureumboekhouding aanwezig is, wordt deze getoetst door team Lucht van DCMR om zo te kunnen bepalen of er wordt voldaan aan de emissie-eisen die gesteld zijn in de wetgeving. Met de invoering van de nieuwe ureumboekhoudingsprotocollen doet de milieudienst meer kennis op van de emissies bij de glastuinbouw.
Stookinstallaties tellen
De Provincie Zuid-Holland heeft een belang bij beter inzicht in de NO x-uitstoot vanuit diverse branches. De milieudienst is gestart met het achterhalen van diverse data vanuit de glastuinbouw. Er moet onder andere in kaart gebracht worden hoeveel WKK's, gas en stookinstallaties bij de glastuinbouwbedrijven uit het werkgebied aanwezig zijn.