De gasprijs is maandag, in navolging van vrijdag, weer een stukje verder gestegen. Het brengt de dichtstbijzijnde TTF-contractprijs weer boven de 37 euro en de winterprijzen boven de 41 euro per megawattuur.
De uurprijzen voor elektriciteit zakken vanmiddag weer tot 0, om vanavond hard te stijgen tot boven de 200 euro per megawattuur tussen 19 en 21 uur. De gemiddelde EPEX-dagprijs ligt dinsdag op 88 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 26 augustus 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
Netbeheerder TenneT haalt het nieuws met een nieuw soort energiecontract voor grootverbruikers. Met GIGA Storage is door de netbeheerder de allereerste tijdsduurgebonden aansluit- en transportovereenkomst afgesloten. Deze nieuwe overeenkomst geeft GIGA Storage het recht om minimaal 85% van de tijd elektriciteit van het net af te nemen of terug in te voeden.
De nieuwe contractvorm zorgt ervoor dat de schaarse ruimte op het net efficiënter benut kan worden volgens TenneT. "Dat is nodig omdat de drukte op het elektriciteitsnet er nu voor zorgt dat aansluitingen met een volledig en vast transportrecht niet altijd mogelijk zijn. Tegelijkertijd is het voor afnemers aantrekkelijk omdat zij een korting tot wel 65% op de transporttarieven kunnen krijgen."
De nieuwe contractvormen zijn met name interessant voor bedrijven zonder 24/7 bedrijfsprocessen en worden door de netbeheerders aangeboden als alternatief voor het bestaande, vaste transportrecht. Bij het nieuwe energiecontract kan een grootverbruiker niet altijd elektriciteit afnemen of leveren.
Het Planbureau voor de Leefomgeving komt naar aanleiding van onderzoek naar buiten met de stelling dat betaalbaarheid en kostenverdeling de belangrijkste pijnpunten bij een aardgasvrij beleid zijn. Als betaalbaarheid en kostenverdeling niet ondervangen worden, dan vinden burgers beleid niet aanvaardbaar.
EenVandaag maakt melding van mogelijk jarenlange vertraging voor realisatie van een ondergrondse buizenverbinding tussen de haven van Rotterdam, Zuid-Limburg en Duitsland gericht op transport van waterstof, CO₂ en stroom. Afgelopen juni liet Rob Jetten, voormalig minister voor Klimaat en Energie, aan de Tweede Kamer weten dat de corridor waarschijnlijk pas in 2032 operationeel kan worden, zo'n 4 jaar later dan gepland. "De vertraging is teleurstellend", reageert Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, bij EenVandaag.
Het grootste effect van hogere/lagere gasprijzen loopt via hogere/lagere inflatie op aangekochte goederen, etenswaren en diensten.#grafiekvandedag pic.twitter.com/0fAgtTTFbS
— Martien Visser (@BM_Visser) August 26, 2024