Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geavanceerde sorteertechnologie bekroont productielijn voor losse tomaten

Tholen - Terwijl de traditionele losse tomaat minder vaak te vinden is in het supermarktschap, blijft deze zeer gewild in de verwerkende en quick service restaurants (QSR). Specifiek is er een toenemende vraag naar losse tomaten zonder kroontjes vanwege het gebruiksgemak. Van den Belt Tomaten speelt in op deze vraag, door te investeren in geavanceerde technologie. Ze waren de eerste in Nederland die de Ferrari onder de optische sorteermachines van de Italiaanse Sorma Group aanschaften. Deze investering is de kroon op hun werk en een belangrijke optimalisatieslag voor de teelten van losse ronde tomaten en Intense snijtomaten.


Het dashboard van de Sorma sorteermachine geeft inzicht in de operatie

Marktpositie
Tomatenkwekerij Van den Belt, gerund door de broers Klaas en Jacob van den Belt, bevindt zich in IJsselmuiden. Vanaf het begin zijn ze scherp gericht geweest op de marktvraag. Door voortdurend in te spelen op de vraag van de klant en te investeren in moderne technologie en teeltmethoden, positioneert Van den Belt zich heden ten dage als een belangrijke speler in diverse segmenten binnen tomatenmarkt.

Het familiebedrijf maakte een indrukwekkende groei door naar een kwekerij met een areaal van 28 hectare, die zowel nationale als internationale markten bedient in al deze segmenten. Van den Belt is aangesloten bij de GMO-erkende telerscoöperatie Oxin Growers U.A. Deze samenwerking stelt hen in staat te leveren aan klanten in binnen- en buitenland. Oxin Growers maakt de afspraken tussen kopers en telers, waardoor de logistieke lijnen kort blijven.


Het Hyper Vision-systeem vormt het hart van de operatie

Opmerkelijk veelzijdig
Van den Belt heeft zich naast trostomaten ook gespecialiseerd in traditionele losse tomaten. Van den Belt levert aan een zeer brede range klanten, van AGF-specialisten om de hoek tot supermarkten in heel Europa. Klaas: "Losse tomaten bieden een opmerkelijke veelzijdigheid, geschikt voor uiteenlopende culinaire toepassingen, van verse consumptie tot verwerking in sauzen en andere bereidingen. Deze veelzijdigheid maakt de losse tomaat aantrekkelijk voor een breed scala aan klanten, variërend van thuiskoks tot professionele chefs." Specifiek is er een toenemende vraag naar losse tomaten zonder kroontjes vanwege het gebruiksgemak. Snijbedrijven en quick service restaurants (QSR) behoren tot de belangrijkste afnemers van deze tomaten.


Overzicht van de sorteerlijn

Op het bedrijf is 20 hectare ingericht voor de teelt van losse tomaten en Intense tomaten. De eigenschappen van de eerste soort, als lange houdbaarheid, fijne maten en stevigheid, maken de ronde tomaten bijzonder geschikt voor kleinverpakkingen met tomaten van gelijke rijpheid en verdere bestemmingen. De Intense snijtomaat wordt ook als losse tomaat verkocht en is met name geschikt voor foodservice. Intense is een pruimtomaat met een zeer hoge dichtheid van het vruchtvlees en heeft een lange houdbaarheid. Dit maakt het tot een stevige, gemakkelijk te snijden tomaat die tijdens en na het snijden nauwelijks vocht verliest. De Intense snijtomaat is heel geschikt voor plakjes tomaat op sandwiches, fijne schijfjes, wedges of blokjes in maaltijdsalades.


Palletiseermachines verschillende sorteringen tomaten

Snel en zorgvuldig sorteren
Om die markten nog beter te bedienen investeerde Van den Belt, naast het optimaliseren van het teeltproces, als eerste in Nederland in de geavanceerde Optische Sorteermachine van Sorma Group met Hyper Vision-systeem. Hiermee kunnen ze voldoen aan de hoge en diverse kwaliteitseisen in de markt van losse tomaten. De geavanceerde sorteertechnologie kan zeer snel en zorgvuldig losse tomaten sorteren: met en zonder kroon, op kleurintensiteit, defecten en, dankzij de near-infra red technologie, ook op rijpheid. Dit alles met een snelheid van 20 ton per uur, zodat tomaten zo snel mogelijk na de oogst richting klanten gaan.

Losse tomaat als premium product
Losse tomaten missen het visuele verssignaal van het kroontje, waardoor ze vaak als commodity worden gezien. Niets is minder waar, legt teler Klaas uit. Aan de teelt en met name het plukproces van losse tomaten wordt juist veel zorg besteed. Dit rechtvaardigt ook de investering in de hypermoderne sorteerder. Deze kan ervoor zorgen dat elke losse tomaat een specifieke bestemming krijgt. "Doordat de machine zo snel en nauwkeurig de oogst in beeld brengt, kunnen we heel goed inspelen op de vraag en specifieke kwaliteitseisen en daarmee de gehele oogst goed in de markt zetten. Het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld vraagt om de fijnere maten, terwijl verre bestemmingen onrijpe tomaten vragen die op reis verder rijpen," vertelt Klaas.


Scherm SormaTech machine

Capaciteit
Een ander groot voordeel is de verwerkingscapaciteit van de sorteermachine. De losse tomaten worden na de pluk via een watergoot vanuit de kas naar de sorteermachine getransporteerd. Om kwaliteitsverlies te voorkomen, moeten de tomaten bij aankomst zo snel mogelijk gedroogd en gesorteerd worden. De optische sorteermachine kan tot 20 ton tomaten per uur verwerken, een verdubbeling van de capaciteit vergeleken met de vorige machine. Dit betekent dat de productielijnen nu efficiënter draaien en er personeel op andere plekken ingezet kan worden. Klaas: "Dankzij de nieuwe machine kunnen we niet alleen onze productie opschalen, maar ook onze arbeidskosten verlagen door efficiënter te werken. Dit is cruciaal in een tijd waarin het vinden van gekwalificeerd personeel een uitdaging is."


SormaTech camera kast

Kroonloos
Als het om losse tomaten gaat, willen klanten van Van den Belt er het liefst zoveel mogelijk van het kroontje af. In de loop der jaren zijn klanten het kroontje minder gaan waarderen. Verwerkers willen in de geautomatiseerde mechanische snijprocessen geen enkel kroontje tegenkomen en al helemaal niet in het eindproduct. Verpakkers zijn minder streng; daar wordt een enkele tomaat met kroon nog wel geaccepteerd wegens de vers perceptie, maar ook daar weren ze de kroontjes liever van de tomaat omdat de harde puntjes van het kroontje voor vruchtbeschadigingen kunnen zorgen en daarmee de houdbaarheid verminderen. Tijdens het plukken worden al zoveel mogelijk kroontjes verwijderd, maar de nieuwe sorteerder zorgt ervoor dat de tomaten met kroon die erdoor glippen alsnog verwijderd worden.


Sorteermachine met stapelaars

Sorteergarantie
Het optische sorteersysteem helpt Van den Belt om tomaten te leveren met een gegarandeerde kwaliteit op de eindbestemming, zelfs na meerdaags transport. Dit betekent niet dat er alleen maar perfecte tomaten van de band rollen. Hoewel het teeltproces sterk gestuurd en geoptimaliseerd is, blijven tomaten een natuurproduct en moet er binnen een bepaalde bandbreedte worden gewerkt. Per oogstmoment maakt het eenvoudig te bedienen dashboard de variaties in de oogst inzichtelijk en kan de sorteerder indien nodig gemakkelijk worden bijgestuurd. "De Sorma's Optische Sorteermachine is uitgerust met de meest geavanceerde technologieën om de kwaliteit en efficiëntie van het sorteerproces te waarborgen. Het systeem zorgt ervoor dat zelfs de kleinste defecten en te rijpe zones, die met het blote oog onzichtbaar zijn, gedetecteerd kunnen worden," licht Evert-Jan Wassink van Sorma Benelux toe. "Maar het sorteren van producten houdt altijd in dat je een compromis zoekt. We trainen de computer voortdurend in wat acceptabel en wat niet acceptabel is met als doel om zoveel mogelijk product te behouden."

Dit artikel verscheen eerder in editie 7, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Belt Tomaten
[email protected]
www.vandenbelttomaten.nl

Sorma Group
[email protected]
www.sormagroup.com/nl/