Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Glastuinbouw Nederland na uitspraak rechtbank over zonnepanelen op kas

"Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo"

De gemeente Peel en Maas mag van de rechter handhaven tegen een kas vol zonnepanelen, waarin momenteel niet of nauwelijks geteeld wordt. De uitspraak kan op instemming rekenen van Glastuinbouw Nederland, dat momenteel zelf in een handhavingszaak tegen een vergelijkbaar 'verhoogd zonneveld' verwikkeld is, in Schandelo, bij Venlo.

"De afgelopen twee jaar zijn veel subsidies (SDE) verstrekt aan grote marktpartijen voor het plaatsen van zonnepanelen op kassen van stoppende tuinbouwondernemers. Deze marktpartijen beloven goede rendementen aan eigenaren van kassen of vergunninghouders en stellen dat dit alles zonder vergunning mogelijk is. De uitspraak van Rechtbank Limburg laat zien dat dit niet zomaar kan en mag. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo", stelt de belangenbehartiger.

Glastuinbouw Nederland roept ondernemers op die benaderd worden voor dergelijke projecten goed na te denken en zich ook goed te laten informeren over wat er mogelijk is. In veel gevallen is in voor glastuinbouw bestemde gebieden (zoals concentratiegebieden) het benutten van een glastuinbouwbedrijf voor (uitsluitend) de opwek van zonne-energie niet wenselijk, niet toegelaten en dus ook niet vergunningsvrij, aldus Glastuinbouw Nederland.

Dit alles neemt niet weg dat het concept van zonnepanelen op een kasdek voor bestaande, solitair gelegen bedrijven een goede kans kan zijn voor uittreding, daar de buitenkant nauwelijks verandert, voegt men ook toe, gevolgd door: "Het is echter gezien deze uitspraak verstandig dat ook af te stemmen met de gemeente, zodat gebruik en bestemming in overeenstemming zijn en blijven."

Het is onduidelijk of de in het ongelijk gestelde partij in de zaak omtrent het project in Meijel in de gemeente Peel en Maas het erbij laat zitten of in hoger geroep gaat. De redactie heeft die vraag bij het zonnepanelenbedrijf voorgelegd.

Bron: Glastuinbouw Nederland