Binnenkort zullen tomatentelers opnieuw een keuze moeten maken omtrent PepMV vaccinatie. PepMV blijft het meest voorkomende virus in de tomatenteelt. In onze gematigde klimaatzone kan PepMV zeer snel verspreiden en behoorlijke kwaliteits- en opbrengstverliezen veroorzaken. De ervaring en data leren dat PepMV buiten houden niet lukt in intensieve teeltgebieden, zelfs niet met de verhoogde hygiënemaatregelen die sinds ToBRFV gangbaar zijn. De schade van een spontane infectie met PepMV varieert afhankelijk van het isolaat, het tijdstip van infectie, het ras, de stand van het gewas,.. en heeft steeds een belangrijke economische impact.
Syngenta
Vermijd interactie tussen ToBRFV en spontane PepMV infectie
Het ToBRFV-isolaat dat in het gewas binnenkomt, is bepalend voor de reactie van het gewas. Annelies Justé van DCM: "Een menginfectie met een agressief PepMV isolaat dat spontaan het gewas besmet, vergroot de impact op de plant wanneer dit vergeleken wordt met het gecontroleerd binnenbrengen van het mild PMV®-01 isolaat bij het begin van de teelt, zoals aangetoond in het Virtigation-project. Interactie van ToBRFV en spontane PepMV infecties kan je daarom best te allen tijde vermijden in de plant."
Bayer De Ruiter
Zaadhuizen screenen nieuwe HR rassen met PMV-01
Het is volgens Annelies belangrijk om voor ogen te houden dat een enkelvoudige infectie met ToBRFV in de praktijk in Europa amper voorkomt doordat PepMV alomtegenwoordig is. Omwille van die reden, nemen de zaadhuizen Enza Zaden, Bayer De Ruiter, Syngenta Seeds en Rijk Zwaan PMV-01 vaccinatie mee in de ToBRFV resistentie-screening van nieuwe rassen om de compatibiliteit te bevestigen. Eerder werd gepubliceerd dat de reactie van de plant met enkel ToBRFV niet verschilde in de 150 geteste rassen met PMV-01 én ToBRFV.
"Er is veel veranderd door ToBRFV, maar op de keuze tot PMV-01 vaccinatie heeft dit geen invloed", besluit Annelies.
Rijk Zwaan
Enza Zaden
Voor meer informatie:
DCM
[email protected]
www.dcm-info.com