Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verkeerde definitie 'glastuinbouw' gebruikt, klagende buren krijgen gelijk

In een recente rechtszaak is de Van Dale eraan te pas gekomen om te bepalen wat een glastuinbouwbedrijf is. Daar blijkt er tussen de papieren en de online versie ook nog een verschil in de definitie te bestaan. De rechter oordeelt dat ook het opkweken van planten uit zaden in kassen cruciaal is wil iets een glastuinbouwbedrijf mogen heten. Zo staat het ook in de Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal.

De buren van het bedrijf, dat volgens de rechter wijzend op definities geen glastuinbouwbedrijf mag heten, ervaren verkeers- en geluidsoverlast en zijn naar de gemeente gestapt met een verzoek om handhaving. De gemeente weigert te handhaven, waarna de rechter uitspraak moest doen. De buren krijgen gelijk van de rechter, mede vanwege de definitiekwestie, waardoor het bedrijf niet aansluit op het geldende bestemmingsplan.

Hierdoor krijgen de buren gelijk. Ook op het gebied van geluids- en verkeersoverlast slaagt hun beroep. De Rechtbank Gelderland heeft op 16 juli een nieuw besluit van de gemeente geëist. Zelf wil de rechter nog niet ingaan op de details in de zaak, vanwege de definitiekwestie.

Definitiekwestie
In het geldende bestemmingsplan is per bestemmingsvlak één glastuinbouwbedrijf toegestaan. Naast de bestemming 'Agrarisch - Glastuinbouw' kent het bestemmingsplan op andere percelen in de omgeving ook de bestemming 'Agrarisch Kwekerij'. De voor 'Agrarisch – Kwekerij' aangewezen gronden zijn bestemd voor de uitoefening van het houtteelt-, sierteelt- en boomkwekerijbedrijf. Hier is wel gedefinieerd wat er op zo'n bedrijf aan activiteiten plaatsvindt.

Voor 'glastuinbouw' blijkt die detailuitleg te ontbreken. De gemeente verstaat onder glastuinbouw 'het kweken van tuinbouwproducten onder glas' en onder kweken 'zaaien of poten en verzorgen'. In het bestemmingsplan zijn de begrippen 'glastuinbouw' en 'glastuinbouwbedrijf' niet zijn gedefinieerd. Wel staat in de toelichting dat het bij glastuinbouwbedrijven gaat om bedrijven waarbij 'de gehele agrarische productie' onder (verwarmd) glas plaatsvindt. Dat is in het geval van het bedrijf waarover de buren klagen niet het geval.