Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Lexmond was Down Under

"Energie en arbeid ook in Australië hot topic"

Tholen - Australië is een enorm land. Qua oppervlakte, maar ook zeker wat betreft tuinbouw, een sector die heel divers is 'Down Under'. Rond Melbourne concentreert zich vooral de groenteteelt, terwijl rond Brisbane veel aardbeien worden geteeld. Peter Lexmond, commercieel directeur van Meteor Systems, was in Australië en deelt zijn bevindingen over de tuinbouwsector daar.


Peter Lexmond en Alex van der Meulen, Meteor Systems

Stabiele groentemarkt Melbourne
Allereerst vertelt Peter over wat hij rond Melbourne zag. "De markt voor groenten is daar heel stabiel, met een stuk of 15 grote telers die in totaal op ongeveer 300 ha glastuinbouw telen. En er zijn een paar grote marketingorganisaties, vergelijkbaar met Noord-Amerika dus. Harde concurrentie is er niet, bijbouwen doen ze alleen als daar echt ruimte is voor uitbreiding in de afzet."

Wat betreft uitdagingen zijn energie en arbeid een hot topic. "Het is lastig om genoeg handjes te krijgen voor de oogst. En de olie- en gasprijzen gaan almaar omhoog, terwijl er niet echt alternatieven lijken te zijn op het gebied van energie – voor een land met zo veel zon zou je bijvoorbeeld veel meer zonnepanelen verwachten."

Naast de klant staan
Om het in die markt goed te doen, moet je als toeleverancier aanwezig zijn. "Je moet naast de klant gaan staan en helpen eventuele problemen op te lossen." Peter geeft een voorbeeld van zo'n uitdaging: "Vanwege de brandvoorschriften moet je altijd een meter van de gevel blijven. Dan kan het lastig zijn om een goot goed en stabiel op te hangen. Nu hebben wij daar iets op bedacht, maar zo'n oplossing vind je alleen als je met zo'n teler door de kas loopt."

Een ander voorbeeld: "Apex is een grote kassenbouwer in Australië en Nieuw-Zeeland. Alleen maakten ze nooit gaatjes in de tralie. Doe je dat wel, dan kan je de goten veel makkelijker monteren en hangen ze altijd op dezelfde plek. Dan maak je het voor de teler veel makkelijker."

Service
Naast de klant staan is ook belangrijk als het om service gaat. "Telers hechten daar heel erg aan betrouwbare service. Of het nu gaat om glas of buisrailwagens, de belangrijkste overweging is of er een goed servicenetwerk achter zit – dat is nog belangrijker dan kwaliteit. Daarom hebben we ook, in samenwerking met Irribiz (dealer voor Meteor Systems voor Australië en Nieuw-Zeeland), dat lokaal veel glastuinbouw- en irrigatieprojecten verzorgt, een gotenwals in Australië neergezet. Zo zijn we niet afhankelijk van zes weken transport voor die machine."

Aardbeien in de grond
Het tweede deel van Peters reis ging naar Brisbane. De meeste van de aardbeien die in dat gebied worden geteeld, zijn niet voor de export. Australië is een groot land met voldoende vraag voor aardbeien, die overigens voor het grootste gedeelte buiten in de vollegrond worden geteeld. "Er worden wel tunnels gebruikt, maar niet voor de aardbeien in het gebied rond Brisbane – wel voor frambozen, bramen en blauwe bessen," vertelt Peter.

Vanwege problemen met arbeid en ziektedruk zijn de Australische aardbeientelers steeds meer aan het kijken naar teeltgoten, vandaar ook Peters bezoek aan het gebied. "Goten zijn arbeidsvriendelijker, je hebt de helft minder gewasbescherming nodig en de productie is hoger. Je hoeft namelijk veel minder weg te gooien, omdat de schimmeldruk lager is."

Transitie naar goten
Die voordelen zien de telers ook, vandaar dat de transitie naar goten in gang is gezet. "Op dit moment staat zo'n 25 tot 30 procent van de teelt op goten." Om dat in perspectief te plaatsen: Peter was op bezoek bij een grote kweker die 200 ha heeft. "In totaal staat er zo'n 1500 ha aan aardbeien, echt immens. Er stonden aardbeien zover ik kon kijken, van horizon tot horizon." Het is dus een grote, maar wel een overzichtelijke markt: 20 kwekers nemen 85 procent van de productie voor hun rekening, vertelt Peter.

Uitdagingen in een nieuwe markt
Een interessante markt dus voor Meteor Systems, die het bedrijf mede hoopt te veroveren dankzij hun samenwerking met Irribiz. Het betreden van een nieuwe markt gaat gepaard met uitdagingen – maar ook de telers zelf hebben de nodige uitdagingen, weet Peter. "Waar bijvoorbeeld heel veel aandacht voor is, is rassenkeuze en opkweek. Als je uit de grond gaat en het substraat in, vraagt dat om andere rassen, andere dingen worden belangrijk. Wat dat aangaat, is er al veel ervaring vanuit Engeland, Californië en Mexico. Ook de grote veredelaars zijn bezig met die kwestie."

De uitdaging voor Meteor zit hem er vooral in de prijs zo laag mogelijk te houden. Het draait vooral om massa: elke dollarcent telt. "Bij een project van tien ha zit je aan 100 km goten. Als je dan per meter een paar dubbeltjes goedkoper kan zijn, tikt dat aardig aan."

Voor meer informatie:
Meteor Systems
Minervum 7081
4817 ZK Breda
Tel: +31 76 504 2842
[email protected]
www.meteorsystems.nl